Sposób przygotowania:
Omlety tylko dla dorosłych
Omlety: Białka rozdzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypujemy cukier oraz po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia składników. Do masy dosypujemy przesianą mąkę, mieszamy silikonową szpatułką.
Blaszkę do pieczenia (piekarnikową) wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na niej 4 koła o średnicy ok. 12 cm. Na każdym kole kolistymi ruchami rozsmarowujemy po 2 łyżki masy . omleciki pieczemy w 180*C przez 8-9 minut.
Jeszcze ciepłe omlety odrywamy od papieru do pieczenia i układamy na wałku lub szklance, by miały ładny kształt.
Konfiturę łączymy z likierem, smarujemy połowę każdego omleta. Śmietanę ubijamy z fixem i cukrem pudrem. Wykładamy na konfiturę i dociskamy. Chłodzimy w lodówce.
Blaszkę do pieczenia (piekarnikową) wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na niej 4 koła o średnicy ok. 12 cm. Na każdym kole kolistymi ruchami rozsmarowujemy po 2 łyżki masy . omleciki pieczemy w 180*C przez 8-9 minut.
Jeszcze ciepłe omlety odrywamy od papieru do pieczenia i układamy na wałku lub szklance, by miały ładny kształt.
Konfiturę łączymy z likierem, smarujemy połowę każdego omleta. Śmietanę ubijamy z fixem i cukrem pudrem. Wykładamy na konfiturę i dociskamy. Chłodzimy w lodówce.