Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Omlety kokosowe w powidłach śliwkowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny i bardzo słodki początek dnia

Omlety kokosowe w powidłach śliwkowych Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Omlety kokosowe w powidłach śliwkowych

 

  • 6 łyżki wirek kokosowzch
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 50 ml mleka kokoswego
  • 5 łyżeka mąki
  • 1 szcz proszeku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 10 łyżek powidek śliwkowcych

Sposób przygotowania:

Omlety kokosowe w powidłach śliwkowych
W jednej misce oddzielamy białka i z odrobiną soli ubijamy je na sztywną pianę. Ucieramy cukier z żółtkami, dodajemy do niego mleko koksowe, proszek do pieczenia oraz mąkę, a następnie mieszamy aż znikną grudki. Delikatnie łyżką dodajemy biała i mieszamy. Na patelni podsmażamy wiórki kokosowe aż nabiorą złotego koloru i 3/4 dodajemy do ciasta (całość mieszamy delikatnie). Smażymy na patelni omlety, z wierzchu polewamy je powidłami i posypujemy pozostałą częścią wiórek kokosowych.
Omlety kokosowe w powidłach śliwkowych
Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli
Omlety kokosowe w powidłach śliwkowych
Ucieramy cały cukier z wszystkimi żółtkami
Omlety kokosowe w powidłach śliwkowych
Podrumieniamy na patelni wiórki kokosowe

Tagi:

jajko jajka omlet