lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Orzechówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Orzechówkę można również stosować jako środek przy zatruciu żołądkowym..

Orzechówka

Składniki:

Orzechówka

 

  • 3-5 orzechy włoskie (zielone, niedojrzałe )
  • 1/2 litra wódki 40%
  • 2 łyżki cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechówka
Orzechy włoskie należy zebrać początkiem lipca. Jeżeli doda się maksymalną liczbę orzechów to wtedy ekstrakt będzie silniejszy i mocniejszy. Orzechy wraz z zieloną łupinką pokroić na nieduże paseczki. Następnie wsypać je do szklanego słoja, a później zalać przygotowaną wódką 40 % i odstawić na sześć tygodni w szczelnie zamkniętym słoju w pokojowej temperaturze. Po upływie tego czasu orzechowy syrop zlać znad orzechów do innego naczynia przez bibułkę. Natomiast orzechy zasypać dwiema łyżkami cukru i odstawić, aż do rozpuszczenia się cukru. Do trunku wlać powstały syrop i całość dobrze wymieszać. Trunek ponownie odstawić do sklarowania. Ostatnią czynnością jest przelanie orzechówki przez lejek i bibułkę najlepiej do ciemnej butelki.