Sposób przygotowania:
Orzechówka staropolskaOrzechy kroimy w plasterki zalewamy wódką, spirytusem, dodajemy przyprawy, zamykamy szczelnie i odstawiamy na 2 tygodnie.Przecedzamy nalewkę. Pozostałe orzechy zalewamy wodą na dobę.Zlewamy wodę z nad orzechów, łączymy ją z zaprawą korzenną, którą opisałam wcześniej. Dodajemy do nalewki. Odstawiamy na 2 kolejne tygodnie.Po tym czasie przecedzamy nalewkę, przelewamy do butelek i odstawiamy na minimum 2 miesiące.
Tu znajdziesz przepis: Zaprawa korzenna do orzechówki
p.ziemichod
anemon
jaNina
Robię różne warianty orzechówek od wielu lat. W ogrodzie mam ogromnego orzecha, który często przycinam w miesiącach letnich. Szkoda mi wyrzucać zielonych orzechów, więc robię róźne nalewki, a część rozdaję. Przyznam, że ta z zaprawą korzenną jest najbogatsza w smaku.
Netka
jaNina
Oj kochana - ja tez żałuję :P chętnie bym poczęstowała, choć najlepiej za pół
roku :)
Teraz jeszcze musi poleżec :)