jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

SUPERPRZEPIS

Orzechówka staropolska

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Orzechówka staropolska to trunek dobry na zakończenie każdej uczty, gdyż ułatwia trawienie.

Orzechówka staropolska

Składniki:

Orzechówka staropolska

 

  • 10 dag zielonych orzechów włoskich
  • 200 ml spirytusu
  • 300 ml wody źródlanej
  • 250 ml wódki
  • 200 ml zaprawy korzennej

 

Sposób przygotowania:

Orzechówka staropolska

Orzechy kroimy w plasterki zalewamy wódką, spirytusem, dodajemy przyprawy, zamykamy szczelnie i odstawiamy na 2 tygodnie.Przecedzamy nalewkę. Pozostałe orzechy zalewamy wodą na dobę.Zlewamy wodę z nad orzechów, łączymy ją z zaprawą korzenną, którą opisałam wcześniej. Dodajemy do nalewki. Odstawiamy na 2 kolejne tygodnie.Po tym czasie przecedzamy nalewkę, przelewamy do butelek i odstawiamy na minimum 2 miesiące.


Tu znajdziesz przepis:  Zaprawa korzenna do orzechówki