Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1266]

Nalewka z aronii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ostatnio intensywnie wykorzystuję aronię. Po przygotowaniu soków i dżemów przyszedł czas na zrobienie nalewki.

Nalewka z aronii

Składniki:

Nalewka z aronii

Na 2 butelki:

Sposób przygotowania:

Nalewka z aronii

ETAP 1:

Nalewka z aronii
Owoce aronii przekładamy do garnka i zalewamy wodą

Owoce aronii przebieramy, pozbawiamy gałązek, myjemy i osuszamy. Aronię mrozimy przez 3 dni, aby pozbyć się goryczki.
Następnie owoce rozmrażamy, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą.

ETAP 2:

Nalewka z aronii
Do aronii dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny

Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy go do aronii.

ETAP 3:

Nalewka z aronii
Do aronii dodajemy także umyte liście wiśni

Liście wiśni myjemy i wrzucamy do garnka z aronią.
Zagotowujemy. Następnie gotujemy na małym ogniu przez godzinę - owoce w tym czasie puszczą sok.
Zawartość garnka przecedzamy przez sito, pozostawiamy sam sok. Dodajemy do niego cukier, mieszamy, gotujemy 15 minut. Studzimy.

ETAP 4:

Nalewka z aronii
Nalewkę przelewamy za pomocą lejka do butelek

Ostudzony sok łączymy ze spirytusem. Mieszamy. Nalewkę przelewamy do wyparzonych butelek. Butelki zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce.