Sposób przygotowania:
Nalewka z aroniiETAP 1:
Owoce aronii przebieramy, pozbawiamy gałązek, myjemy i osuszamy. Aronię mrozimy przez 3 dni, aby pozbyć się goryczki.
Następnie owoce rozmrażamy, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą.
ETAP 2:
Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy go do aronii.
ETAP 3:
Liście wiśni myjemy i wrzucamy do garnka z aronią.
Zagotowujemy. Następnie gotujemy na małym ogniu przez godzinę - owoce w tym czasie puszczą sok.
Zawartość garnka przecedzamy przez sito, pozostawiamy sam sok. Dodajemy do niego cukier, mieszamy, gotujemy 15 minut. Studzimy.
ETAP 4:
Ostudzony sok łączymy ze spirytusem. Mieszamy. Nalewkę przelewamy do wyparzonych butelek. Butelki zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce.