Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Orzeszki w karmelu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

przepyszne domowe orzeszki

Orzeszki w karmelu

Składniki:

Orzeszki w karmelu

 

  • 0,5 kg orzeszkow ziemnych
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyzki masła

 

Sposób przygotowania:

Orzeszki w karmelu
Do przygotowania takich orzeszków potrzebujemy orzeszków niesolonych, mogą to być po prostu fistaszki, które sami ołupimy. Cukier rozpuścić na mały ogniu tak, aby powstał karmel (można też umyć brazowego cukru)przez cały czas mieszając drewniana łyzka, aby się nie przypalił. Gdy się rozpuści dodać masło i wymieszac. Wsypac orzeszki i wymieszac je w karmelu. Nastepnie przełożyc na papier do pieczenia i poczekac az ostygna i wtedy porozdzielac je zanim mocno się skleją. Gdyby zbyt mocno nam się skleiły można zamiast rozdzielac je pociąc na kawałki.