SUPERPRZEPIS

Pączki bez jajek i mleka

  • 7
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pączki bez jajek i mleka Więcej zdjęć (5)

Bardzo łatwe, szybkie i smaczne pączki,w sam raz dla alergików, wegan i początkujących.

Składniki:

Pączki bez jajek i mleka

 

  • 500 g mąki tortowej
  • 300 ml wody
  • 80 g świeżych drożdży
  • 30 ml oleju
  • 4 łyżki cukru
  • powidła lub marmolada (ja użyłam śliwkowych z rumem)

Sposób przygotowania:

Pączki bez jajek i mleka
Wodę podgrzać w rondelku,do ciepłej wrzucić rozkruszone drożdże oraz cukier,mieszać by drożdże się całkowicie rozpuściły. Do większej miski wsypać przesiana mąkę,do maki powoli wlewac miksturę drożdżową,wyrabiać ciasto i stopniowo dolewać olej. Ciasto będzie gotowe gdy przestanie się kleić do rąk,będzie głądkie i lśniące.



Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki. Krążki ułożyć na posypanym mąką blacie ,przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (rosną bardzo szybko). Na większą patelnię wlac olej,na gorący olej kłaść krązkii smażyć pączki z obu stron do ładnego zrumienienia. Gotowe układać na papierowym ręczniku.



Nakłuwac spryca i wciskac powidła. Można posypać też cukrem pudrem lub polać lukrem. Pączki w sam raz dla alergików albo poczatkujących. Smacznego:)
Pączki bez jajek i mleka
Z wyrobionego i rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki
Pączki bez jajek i mleka
Krążki ciasta pozostawić do wyrośnięcia
Pączki bez jajek i mleka
Krążki ciasta pozostawić do wyrośnięcia
Pączki bez jajek i mleka
Kłaść na rozgrzany olej pojedyńcze