Sposób przygotowania:
Pączki bez jajek i mleka
Wodę podgrzać w rondelku,do ciepłej wrzucić rozkruszone drożdże oraz cukier,mieszać by drożdże się całkowicie rozpuściły. Do większej miski wsypać przesiana mąkę,do maki powoli wlewac miksturę drożdżową,wyrabiać ciasto i stopniowo dolewać olej. Ciasto będzie gotowe gdy przestanie się kleić do rąk,będzie głądkie i lśniące.
Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki. Krążki ułożyć na posypanym mąką blacie ,przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (rosną bardzo szybko). Na większą patelnię wlac olej,na gorący olej kłaść krązkii smażyć pączki z obu stron do ładnego zrumienienia. Gotowe układać na papierowym ręczniku.
Nakłuwac spryca i wciskac powidła. Można posypać też cukrem pudrem lub polać lukrem. Pączki w sam raz dla alergików albo poczatkujących. Smacznego:)
Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki. Krążki ułożyć na posypanym mąką blacie ,przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (rosną bardzo szybko). Na większą patelnię wlac olej,na gorący olej kłaść krązkii smażyć pączki z obu stron do ładnego zrumienienia. Gotowe układać na papierowym ręczniku.
Nakłuwac spryca i wciskac powidła. Można posypać też cukrem pudrem lub polać lukrem. Pączki w sam raz dla alergików albo poczatkujących. Smacznego:)
zbysiowa
Netka
Dziekuję:) No właśnie,dla wegan tez byłyby idealne:)
misia5
zewa
-Natka-
edytaha
Netka
Dodam jeszcze,że do ciasta dobrze jest dodać troche kurkumy,pączki będą miały wtedy ładny,żółty kolor:)