Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pełnoziarniste podpłomyki z konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Podpłomyki można podawać na słono ale i na słodko- jako deser.

Pełnoziarniste podpłomyki z konfiturą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełnoziarniste podpłomyki z konfiturą

 

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ok. 2/3 szklanki wody
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli
  • słoiczek domowej konfitury malinowej

 

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste podpłomyki z konfiturą
Do mąki dodajemy sól i cały czas zagniatając wlewamy tyle wody, aby powstało nam ciasto, które łatwo da się rozwałkować i nie będzie zbyt twarde ani „lejące” (ja dałam mniej więcej 2/3 szklanki wody). Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i foremką wycinamy dowolne kształty (do konfitury malinowej musiały być serduszka :)). Pieczemy na kuchennej blaszce lub grubej żeliwnej patelni ( ja z braku starej kuchni, musiałam zadowolić się patelnią) po kilka minut z każdej strony- na powierzchni podpłomyków powinny się pojawić bąbelki. Podajemy od razu po przygotowaniu z domową konfiturą malinową.
Pełnoziarniste podpłomyki z konfiturą
Do mąki dodajemy sól i cały czas zagniatając wlewamy tyle wody, aby powstało nam ciasto, które łatwo da się rozwałkować i nie będzie zbyt twarde ani „lejące” (ja dałam mniej więcej 2/3 szklanki wody).
Pełnoziarniste podpłomyki z konfiturą
Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i foremką wycinamy dowolne kształty (do konfitury malinowej musiały być serduszka :)).
Pełnoziarniste podpłomyki z konfiturą
Pieczemy na kuchennej blaszce lub grubej żeliwnej patelni ( ja z braku starej kuchni, musiałam zadowolić się patelnią) po kilka minut z każdej strony- na powierzchni podpłomyków powinny się pojawić bąbelki.
Pełnoziarniste podpłomyki z konfiturą
http://www.mojprzepisnawieczor.pl/#/galeria/121 Bernadetta Parusińska- Ulewicz Tradycyjne dania w mniej tradycyjnej odsłonie

Tagi:

domowe