mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Pianka czekoladowa z likierem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Prosty,niesamowicie pyszny deser.

Pianka czekoladowa z likierem

Składniki:

Pianka czekoladowa z likierem

 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki ciepłej margaryny
  • 2 łyżki likieru
  • 130g czekolady

 

Sposób przygotowania:

Pianka czekoladowa z likierem
Czekoladę połamać na małe kawałeczki, wrzucić do miski. Miskę włożyć do kąpieli wodnej (w dużym garnku zagotować wodę i wstawić w nią miskę) tak aby czekolada zmiękła. Gdy zmięknie wyjąć miseczkę i ucierać czekoladę, aż będzie lekko ciepła. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na pianę, dodać margarynę, ucierać, dodać czekoladę i likier, ucierać. Z białek ubić bardzo sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą czekoladową. Masą napełnić pucharki i wstawić do lodówki na około 3godziny.