jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pianka malinowa w pucharkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Maliny to jedne z moich ulubionych owoców. Sezon na nie jest dość długi i jest mnóstwo czasu, aby cieszyć się ich smakiem.

Pianka malinowa w pucharkach

Składniki:

Pianka malinowa w pucharkach

 

  • Składniki:
  • 2 białka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 0,5 l malin ( do deseru)
  • 1 szklanka malin na mus.
  • 1/3 tabliczki czekolady na dekorację

 

Sposób przygotowania:

Pianka malinowa w pucharkach
Maliny przeznaczone na mus miksujemy (jest to około 1 szklanka). Następnie białka przekładamy do miski ubijamy na sztywno. Najlepiej do ubijania dodać szczyptę soli. Do ubitych białej dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy maliny przeznaczone do deseru. . Deser ubijamy jeszcze chwilkę by był puszysty. Gotową piankę przekładamy do przygotowanych naczyń. Całość polewamy malinowym musem. Całość posypujemy tartą czekoladą. Warto deser schłodzić w lodówce około 2 godziny.