AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Pianka jagodowo-malinowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pianka z dodatkiem jagód i malin.

Pianka jagodowo-malinowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pianka jagodowo-malinowa

 

  • BISZKOPT :
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • PIANKA OWOCOWA :
  • 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 3 galaretki o smaku czarnej porzeczki lub wiśniowe
  • 0,5 l wody
  • 2 szkl. jagód
  • 2 szkl. malin

 

  • WIERZCH :
  • 1-2 dowolne galaretki.

Sposób przygotowania:

Pianka jagodowo-malinowa
BISZKOPT : Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka, dobrze ubić. Dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać olej, dobrze wymieszać. Wylać do formy 25x35 cm wysmarowanej i posypanej tarta bułką, piec w temp. 170 stopni około 25 minut. PIANKA OWOCOWA : 3 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i wystudzić. Schłodzone mleko ubijać z cukrem pudrem, aż osiągnie konsystencję piany. Najlepiej na 20-30 minut przed ubijaniem, wstawić je do zamrażalnika- lepiej się ubije. Do piany dodawać powoli wystudzone galaretki i ubijać, aż zacznie gęstnieć. Do pianki dodać umyte jagody, delikatnie wymieszać i wylać na wystudzony biszkopt. Na wierzch powciskać maliny. Zostawić w lodówce do zastygnięcia. Następnie na wierzch wylać galaretkę ( wcześniej rozpuszczoną i wystudzoną- zmniejszyć ilość wody o 1/3 ). Wstawić do lodówki. SMACZNEGO :)
Pianka jagodowo-malinowa
Pianka jagodowo-malinowa- całe ciasto, można dodać mrożone owoce.