monikaw993

monikaw993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Pianka waniliowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Deser nie jest trudny w przygotowaniu a smakuje niesamowicie :)

Pianka waniliowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pianka waniliowa

 

  • kefir - 400 g
  • cukier - 5 łyżek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • żelatyna - 1,5 łyżeczki
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pianka waniliowa
Kefir mieszamy dokładnie wstrząsając butelką. Przelewamy go do miski i dodajemy cukier kryształ lub cukier puder. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz cukier waniliowy. Mieszamy. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Przelewamy roztwór do kefiru i dokładnie mieszamy. Przelewamy do salaterek lub pucharków, przykrywamy folią i wstawiamy na ok. 2 - 3 godziny do lodówki, aby zastygło. Po tym czasie dekorujemy dowolnymi owocami, np. brzoskwiniami, ja użyłam mandarynek i jabłka. SMACZNEGO!
Pianka waniliowa
Kefir przelewamy do naczynia i dodajemy do niego cukier.
Pianka waniliowa
Następnie dodajemy ok. 1 łyżkę soku z cytryny.
Pianka waniliowa
W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę.
Pianka waniliowa
Tak przygotowany roztwór żelatyny łączymy z kefirem.