Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Pieczone jabłka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pieczone jabłka są idealne na deser bądź przekąskę. Polubią je zarówno dzieci jak i dorośli, którzy zdążyli zatęsknić za słodkim smakiem dzieciństwa...

Pieczone jabłka

Składniki:

Pieczone jabłka

 

  • dwa duże winne jabłka
  • kilka łyżek konfitury malinowej
  • 2 łyżeczki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Pieczone jabłka
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Jabłka dokładnie myjemy, po czym odcinamy górę, tak, by powstały czapeczki. Łyżeczką wydrążamy delikatnie środek każdego jabłka, tak by pozbyć się gniazd nasiennych. Do tak przygotowanych jabłek nakładamy po ok. 2-3 łyżki konfitury. Każde jabłko posypujemy łyżeczką wiórek kokosowych, przykrywamy wcześniej odciętą czapeczką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Następnie wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Gotowe delikatnie wykładamy na talerze, uważając, by się nie poparzyć. Podajemy od razu.