Sposób przygotowania:
Pieczone Kasztany
► Kupując kasztany należy zwrócić uwagę, żeby były pełne, ciemne i błyszczące, bez wgłębień, w ten sposób zapobiegnie się kupienu kasztanów nadpleśniałych. ► Kasztany naciąć nożem na krzyż od „ ostrego “ końca do podstawy. ► Kasztany wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć w nagrzanym piekarniku do 225C około 10 - 15 minut / Termoobieg /, po 10 minutach potrząsnąć kasztanami i ewentualnie je odwrócić, piec aż nacięte " dzioby " się otworzą, w środku powinne być miękkie, ale na powierzchni „ miąższu ” chrupiące. ► Kasztany podawać w łupinach, które usuwa się wraz ze znajdującymi się pod nimi skórkami poprzez rozłamanie łupinki w miejscu nacięcia, po obraniu łupiny jeść na gorąco. Można podać sól niektórzy lubią wersję słoną, inni jedzą z miodem, ja spożywałem beż dodatkow.
Netka
Nigdy nie jadłam takich kasztanów
Zgobisz
Ja tez tak myslalem do momentu kiedy je pierwszy raz sam zrbilem ha ha