Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Pieczone Kasztany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczone jadalne kasztany są bardzo zdrowe i smaczne

Pieczone  Kasztany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone Kasztany

 

Sposób przygotowania:

Pieczone Kasztany
► Kupując kasztany należy zwrócić uwagę, żeby były pełne, ciemne i błyszczące, bez wgłębień, w ten sposób zapobiegnie się kupienu kasztanów nadpleśniałych. ► Kasztany naciąć nożem na krzyż od „ ostrego “ końca do podstawy. ► Kasztany wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć w nagrzanym piekarniku do 225C około 10 - 15 minut / Termoobieg /, po 10 minutach potrząsnąć kasztanami i ewentualnie je odwrócić, piec aż nacięte " dzioby " się otworzą, w środku powinne być miękkie, ale na powierzchni „ miąższu ” chrupiące. ► Kasztany podawać w łupinach, które usuwa się wraz ze znajdującymi się pod nimi skórkami poprzez rozłamanie łupinki w miejscu nacięcia, po obraniu łupiny jeść na gorąco. Można podać sól niektórzy lubią wersję słoną, inni jedzą z miodem, ja spożywałem beż dodatkow.
Pieczone  Kasztany
Kasztany od czasu do czasu potrząsnąć albo odwrócić - piec aż nacięte dzioby się otworzą - w środku powinne być miękkie a powierzchnia miąższu chrupiąca.
Pieczone  Kasztany
Nacięte kasztany wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Pieczone  Kasztany
Kasztany naciąć ostrym nożem na krzyż od ostrego końca do podstawy.
Pieczone  Kasztany
Kasztany wysortować żeby były pełne ciemne bez wgłębień i nie nadpleśniałe.

Tagi:

przyprawy