Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pieczone pączki twarogowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 130
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To doskonała propozycja dla osób będących na diecie i tych, którzy lubią zdrowsze wersje klasycznych słodkości, ale i nie tylko. To takie FIT pączki, które przygotowuje się ekspresowo. Są naprawdę pyszne, mięciutkie oraz ładnie wyrastają.

Pieczone pączki twarogowe  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone pączki twarogowe

6 sztuk:

  • 250 g twarogu (najlepiej tłustego)
  • 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • Ponadto:
  • dowolne nadzienie

Sposób przygotowania:

Pieczone pączki twarogowe

Masa:

Pieczone pączki twarogowe
Masa powinna być klejąca, nie należy dosypywać więcej mąki.

Twaróg należy podusić widelcem i następnie wymieszać mikserem z jajkiem oraz cukrem/ksylitolem.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kilka kropel aromatu.
Wszystko razem wyrobić za pomocą dłoni na jednolitą masę.
Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki, ponieważ pączki wyjdą zbyt twarde.)

Formowanie:

Pieczone pączki twarogowe
Pączki można też przygotować bez nadzienia, ale ja jednak polecam ulubiony dżem lub konfiturę. Doskonale sprawdzi się też kostka czekolady oraz gęsty budyń.

Ciasto należy podzielić na 6 równych części i każdą z nich delikatnie rozpłaszczyć na placuszek.
Na sam środek położyć odrobinę nadzienia oraz całość dokładnie skleić.

Pieczenie:

Pieczone pączki twarogowe
Pączki powinny być delikatnie zarumienione.

Pączki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.


Tagi:

okazje pączki