Sposób przygotowania:
Pieczone pączki-murzynki
CIASTO: Mleko delikatnie podgrzewamy. Do letniego dodajemy 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn dokładnie mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Między czasie topimy masło i studzimy. Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier kakao oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15- 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od ręki i garnka jest gotowe. Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Za pomocą obręczy lub szklanki wycinamy koła. W środku od kieliszka wycinamy mniejsze koła. Tak przygotowane pączki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pączki wstawiamy do zimnego piekarnika i włączamy go. Dzięki temu w trakcie gdy piekarnik się rozgrzewa pączki mają nam czas wyrosnąć. Po rozgrzaniu piekarnika pieczemy je około 15-20 minut (180˚C). Po upieczeniu studzimy. Ostudzone dekorujemy czekoladą. WYKOŃCZENIE: Czekoladę łamiemy na mniejsze części, przekładamy do garnka. Dodajemy do niej mleko i rozpuszczamy. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy pączki. Czekoladę posypujemy posypką. Tak udekorowane pączki „murzynki” pozostawiamy do zastygnięcia czekolady. Gotowe!!!
karola25
Czekoladka 2