Sposób przygotowania:
Pieczone pączki z bitą śmietaną
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżką cukru. Wymieszać dokładnie. Odstawić. Do misy robota wsypać mąkę, dodać resztę cukru, wbić jajko. Masło rozpuścić i ostudzić, wlać do misy. Na koniec dodać ekstrakt i rozczyn drożdżowy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść krótko, podzielić na równe kawałki (wyszło mi 11 szt.) i uformować kuleczki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić na kratce. Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru, nałożyć do szprycy. Nadziać bułeczki, posypać cukrem pudrem i od razu podawać