marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Piramida kasztanowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia deseru

Piramida kasztanowa

Składniki:

Piramida kasztanowa

 

  • 60 dag pure z kasztanów jadalnych
  • 15 dag biszkoptów
  • 5 białek
  • 8 dag cukru
  • szklanka kremówki
  • 1 szklanka brandy
  • 10-15 kasztanów kandyzowanych

Sposób przygotowania:

Piramida kasztanowa
50 dkg roztartych kasztanów utrzeć na pianę z 1/2 szklanki śmietanki i 1/2 szklanki brandy. Otrzymaną masę włożyć do formy babkowej i wstawić do lodówki. Białka z cukrem utrzeć na biały krem, postawić na bardzo wolnym ogniu, dodać stopniowo 5 łyżek brandy rozcieńczonej niewielką ilością wody. Całość gotować aż zgęstnieje krem, ciągle mieszając. Gotowy krem odstawić do wystygnięcia. Schłodzoną masę kasztanową wyłożyć na talerz i posmarować kremem. Biszkopty skropić resztą brandy i po obkładać nimi boki piramidy. Resztą masy kasztanowej udekorować deser. Całości przybrania mogą dopełnić kandyzowane kasztany. Jest to bardzo kaloryczny, lecz nadzwyczaj smaczny deser. Krem z białek nadaje potrawie specyficznego smaku. Smacznego

Tagi:

biszkopt