szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Podkówki na szczęście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne ciasteczka z dodatkiem budyniu śmietankowego.

Podkówki na szczęście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podkówki na szczęście

 

  • 220 g mąki
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)
  • 2 żółtka
  • 75 g cukru pudru
  • 3 łyzki mleka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Podkówki na szczęście
Tak naprawdę to mieszamy ze sobą wszystkie składniki, i zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubośc ok 5 mm. Foremką wykrawamy podkówki. Możemy również ręcznie formować małe wałeczki i robić z nich rożki. Wykłądamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 12 minut w 180 stopniach. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Podkówki na szczęście
Potrzebujemy głownie mąke cukier puder i budyn
Podkówki na szczęście
Wszystkie skłądniki wyrabiamy na gładkie ciasto
Podkówki na szczęście
Rozwałkowujemy na grubośc ok 5 mm i wykrawamy kształty
Podkówki na szczęście
Pieczemy ok 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.