Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasta pierożki z powidłami i orzechową posypką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasta pierożki z powidłami i orzechową posypką- doskonały deser dla całej rodziny. Są szybkie i łatwe do przygotowania.

Ciasta pierożki z powidłami i orzechową posypką

Składniki:

Ciasta pierożki z powidłami i orzechową posypką

 

  • 2 szklanki mąki,
  • 150g masła,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
  • 50g orzechów włoskich,
  • 1,5 łyżki cukru kryształu,
  • białko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Ciasta pierożki z powidłami i orzechową posypką
Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Na środek każdego z krążków nakładam porcję powideł. Krążki składam na pół lekko dociskając brzegi.

Ciastka układam na blaszce. Orzechy włoskie siekam nożem i mieszam z cukrem kryształem. Ciastka smaruję białkiem i posypuję przygotowaną orzechową posypką. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.