aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

pomarańczowy likier

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny likier pomarańczowy....

pomarańczowy likier

Składniki:

pomarańczowy likier

 

  • 300 ml wody
  • 500 g cukru
  • 500 ml spirytusu
  • 4 pomarańcze
  • 100 g skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

pomarańczowy likier
Skórkę pomarańczową kroimy w drobna kosteczkę i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 5-7 dni. Następnie gotujemy wodę z cukrem i startą skórką ze świeżych pomarańczy (ścieramy na tarce o małych oczkach). Z pomarańczy wyciskamy sok. Dodajemy do syropu i spiytusu. Mieszamy. Przelewamy do butelek i odstawiamy na kilka dni do przegryzienia się.