monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pomarańczowy sos do deserów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Można go użyć do wszystkiego-do lodów, sałatek owocowych, ciast, ale również świetnie smakuję sam po wystudzeniu:), zapraszam:)

Pomarańczowy sos do deserów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowy sos do deserów

 

  • 200ml śmietanki 30%
  • 2 pomarańcze
  • 6 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • Dodatkowo:
  • blender-raczej niezbędny:)
  • 3 garnki-2 do kąpieli wodnej

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy sos do deserów
Pomarańcze umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę na drobniutkich oczkach. Obrać owoce. Wyfiletować pomarańcze a filety i startą skórkę wrzucić do blendera i zmiksować na papkę. Do rondelka przelać śmietankę, dodać zmiksowane pomarańcze i 4 łyżki cukru. Wymieszać. Postawić na ogień i na małym ogniu zagotować, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia. Do większego garnka wlać wodę i stawić na ogień aby się zagotowała. W mniejszym garnku żółtka utrzeć na puszystą masę z 2 łyżkami cukru. Gdy woda się zagotuje, postawić garnek z masą żółtkową i nadal ją ubijać. Wlać najpierw około chochli śmietanki aby zahartować żółtka a potem stopniowo wlewać resztę i miksować mikserem na średnich obrotach aż masy się połączą. Zdjąć garnek z kąpieli wodnej postawić go na ogniu i zagotować sos. Gdy tylko sos "zabulgocze" zdjąć z ognia. Odstawić na jakąś godzinę aby przestygł i zgęstniał w spokoju:) Używać według potrzeb i uznania:) Smacznego!
Pomarańczowy sos do deserów
Do rondelka przelać śmietankę 30%
Pomarańczowy sos do deserów
Dodać zmiksowane pomarańcze oraz 4 łyżki cukru i zagotować
Pomarańczowy sos do deserów
W mniejszym garnku zmiksować na puszystą masę 2 żółtka z cukrem
Pomarańczowy sos do deserów
Masę żółtkową postawić w kąpieli wodnej , nadal ubijać a potem dolewać śmiatenkę