Sposób przygotowania:
Pomarańczowy sos do deserów
Pomarańcze umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę na drobniutkich oczkach. Obrać owoce. Wyfiletować pomarańcze a filety i startą skórkę wrzucić do blendera i zmiksować na papkę. Do rondelka przelać śmietankę, dodać zmiksowane pomarańcze i 4 łyżki cukru. Wymieszać. Postawić na ogień i na małym ogniu zagotować, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia. Do większego garnka wlać wodę i stawić na ogień aby się zagotowała. W mniejszym garnku żółtka utrzeć na puszystą masę z 2 łyżkami cukru. Gdy woda się zagotuje, postawić garnek z masą żółtkową i nadal ją ubijać. Wlać najpierw około chochli śmietanki aby zahartować żółtka a potem stopniowo wlewać resztę i miksować mikserem na średnich obrotach aż masy się połączą. Zdjąć garnek z kąpieli wodnej postawić go na ogniu i zagotować sos. Gdy tylko sos "zabulgocze" zdjąć z ognia. Odstawić na jakąś godzinę aby przestygł i zgęstniał w spokoju:) Używać według potrzeb i uznania:) Smacznego!