kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Poncz herbaciany z dzikim bzem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo lubię smak owoców czarnego bzu. Przygotowuję z niego syrop oraz nalewkę. Kiedy go zobaczyłam ten przepis postanowiłam go wypróbować. Poncz ma wyraźny smak owoców bzu z wyczuwalną w tle herbata i przyprawami. Przepis z książki „Nasze jedzenie"

Poncz herbaciany z dzikim bzem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Poncz herbaciany z dzikim bzem

 

Sposób przygotowania:

Poncz herbaciany z dzikim bzem
Kwiaty bzu obrywamy z gałązek przy pomocy widelca. Jeśli zdążą się niedojrzałe kulki należy je wyciągnąć. Najłatwiej zrobić to zalewając owoce wodą. niedojrzałe wypływają na wierzch. Myjemy na sitku. Zalewamy wodą. Dodajemy skórkę pomarańczy, laskę cynamonu, suszone śliwki, i kardamon. Zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy jeszcze 20 minut. Wyłączamy i pozostawiamy na 10 minut. Odcedzamy. Dosładzamy miodem do smaku.
Poncz herbaciany z dzikim bzem
Kwiaty bzu obrywamy z gałązek przy pomocy widelca. Myjemy na sitku.
Poncz herbaciany z dzikim bzem
Zalewamy wodą. Dodajemy skórkę pomarańczy, laskę cynamonu, suszone śliwki, i kardamon. Zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy jeszcze 20 minut.
Poncz herbaciany z dzikim bzem
Wyłączamy i pozostawiamy na 10 minut. Odcedzamy. Dosładzamy miodem do smaku.