Kardamon jest to bylina spokrewniona z imbirem. Jedną nazwą kardamon określa się nasiona owoców kardamonu cejlońskiego, długiego, indyjskiego lub jawajskiego, jednak właściwy to kardamon malabarski, wystepujący w dwóch odmianach : Elettaria cardamomum var. major (Malabar)oraz Elettaria cardamomum var. Minuscula(Mysore). W stanie dzikim rośnie na Półwyspie Indyjskim, na Cejlonie, w Chinach i w Indonezji. Udało się go przenieść i zaaklimatyzować w Ameryce Południowej. Kardamon zielony jest jedną z najdroższych(tuż po szafranie) przypraw świata. Wynika to z tego, że jego owoce dojrzewają przez dwa i pół roku, a statystyczny plon z jednego hektara to niewiele ponad sto dwadzieścia kilogramów. Ma charakterystyczny ostry, korzenny smak z wyraźną kamforową nutą. Mniej szlachetna odmian kardamonu, to tzw. kardamon czarny (Amomum subulatum), dla tego aby być pewnym, że kupujemy ten właściwy -zielony, najlepiej kupować nie proszek, a całe nasiona. Przemawia za tym też fakt, że dobre gatunki kardamonu po zmieleniu są fałszowane mąką bądź gorszymi jego odmianami.
Zawartość
Nasiona kardamonu zawierają białka, tłuszcz, żelazo, wapń, magnez i błonnik. Dzięki olejkom eterycznym (m. in. kamforze), stosowanym był w starożytnym Egipcie do wyrobu perfum.
Działanie
Dzięki zawartości olejków eterycznych łagodzi kolki, wzdęcia oraz skurcze. Reguluje działanie układu trawiennego, wspomaga apetyt oraz łagodzi niestrawność. Działa korzystnie na układ trawienny oraz ciśnienie krwi. Kardamon działa również przeciwbólowo i napotnie, a olejek kardamonowy jest pomocny przy chorobach stawów i reumatyzmie.
Zastosowanie
Kardamon jest niecenionym dodatkiem do różnego rodzaju potraw słodkich, ale nie tylko. Używa się go jako dodatek do mięs, wędlin, przy wypieku chleba. Znany jest jako dodatek do herbaty i oczywiście czarnej kawy. W krajach arabskich podanie gościowi kawy z kardamonem, jest wyrazem najwyższego szacunku. Na surowo,żucie nasion kardamonu niweluje nieprzyjemny zapach z ust.
Zawartość
Nasiona kardamonu zawierają białka, tłuszcz, żelazo, wapń, magnez i błonnik. Dzięki olejkom eterycznym (m. in. kamforze), stosowanym był w starożytnym Egipcie do wyrobu perfum.
Działanie
Dzięki zawartości olejków eterycznych łagodzi kolki, wzdęcia oraz skurcze. Reguluje działanie układu trawiennego, wspomaga apetyt oraz łagodzi niestrawność. Działa korzystnie na układ trawienny oraz ciśnienie krwi. Kardamon działa również przeciwbólowo i napotnie, a olejek kardamonowy jest pomocny przy chorobach stawów i reumatyzmie.
Zastosowanie
Kardamon jest niecenionym dodatkiem do różnego rodzaju potraw słodkich, ale nie tylko. Używa się go jako dodatek do mięs, wędlin, przy wypieku chleba. Znany jest jako dodatek do herbaty i oczywiście czarnej kawy. W krajach arabskich podanie gościowi kawy z kardamonem, jest wyrazem najwyższego szacunku. Na surowo,żucie nasion kardamonu niweluje nieprzyjemny zapach z ust.