Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Praliny kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe praliny kokosowe oblane gorzką czekolada idealne na deser. Można przechowywać w lodówce kilka dni

Praliny kokosowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Praliny kokosowe

 

  • wiórki kokosowe 300 gram
  • mleko skondensowane słodzone 1 puszka 530g
  • czekolada gorzka 200 gram

Sposób przygotowania:

Praliny kokosowe
Do miseczki wlewamy mleko skondensowane. Wsypujemy do niego wiórki kokosowe (niesiarkowane) i po dokładnym wymieszaniu pozostawiamy w lodówce na 24godziny.

Jak masa zgęstnieje formujemy z niej praliny (u mnie wielkości orzecha włoskiego). Schłodzić przez 1-2godziny.

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Każdą pralinę wrzucamy do czekolady i wyjmujemy na folie spożywczą. Schładzamy w lodówce.

Możemy przechowywać w lodówce dobre kilka dni (nawet 2-3tygodnie).
Praliny kokosowe
Wiórki kokosowe namoczyc w mleku skondensowanym
Praliny kokosowe
Formowac praliny i dokładnie schłodzić :)
Praliny kokosowe
Domowe praliny kokosowe oblane gorzką czekolada