dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Deser lodowy a la szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deser lodowy a la szarlotka z kromkami bagietki obtoczonymi w mieszance z brązowego cukru i cynamonu i obsmażonymi. Do tego uduszone jabłka. Deser na ciepło podany z zimnymi lodami :)

Deser lodowy a la szarlotka

Składniki:

Deser lodowy a la szarlotka

deser

  • przepis na 2 porcje:
  • 8 kromek bagietki
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jabłka
  • 6 gałek lodów waniliowych lub śmietankowych

Sposób przygotowania:

Deser lodowy a la szarlotka
Bagietkę krótko zamoczyć z obu stron w mleku, obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu. Kłaść na suchą patelnię, smażyć z obu stron.

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, udusić do miękkości.

Do dwóch szklanek ułożyć kolejno warstwami: jabłka, 2 kromki bagietki, jabłka, bagietka, 3 gałki lodów. Wierzch posypać cynamonem.

Tagi:

lody deser