Sposób przygotowania:
Tort cappuccino z żywymi kwiatami
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku stale miksując. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia - delikatnie miksujemy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie tortownice średnią i małą. Wkładamy je do zimnego piekarnika i nastawiamy na 180 stopni. Pieczmy około 30 minut do suchego patyczka. Biszkopty studzimy. Większy przekrawamy na 3 części, mniejszy na pół.
Masa wafelkowoa:
Wafelki siekamy. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy fix wraz z cukrem pudrem i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodajemy wafelki i mieszamy.
Masa cappuccino:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszany fix z cukrem pudrem oraz sypkie cappuccino - miksujemy.
Pierwszy większy spód smarujemy konfiturą. Nakładamy masę wafelkową i przykrywamy drugim blatem, który skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy cappuccinem. Na wierzch nakładamy krem cappuccino i przykrywamy trzecim dużym blatem.
Krem śmietankowy:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem - ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu śmietankowego.
Kremem śmietankowym smarujemy wierzch trzeciego blatu biszkoptowego, na nim układamy mały blat, który smarujemy konfiturą, nakładamy krem śmietankowy i drugi blat biszkoptowy mały. Wierzch smarujemy śmietaną. Boki tortu delikatnie gładzimy kremem śmietanowym. Dekorujemy kremem i perełkami.
Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki
Przed podaniem wbijamy żywe kwiaty.
Masa wafelkowoa:
Wafelki siekamy. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy fix wraz z cukrem pudrem i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodajemy wafelki i mieszamy.
Masa cappuccino:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszany fix z cukrem pudrem oraz sypkie cappuccino - miksujemy.
Pierwszy większy spód smarujemy konfiturą. Nakładamy masę wafelkową i przykrywamy drugim blatem, który skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy cappuccinem. Na wierzch nakładamy krem cappuccino i przykrywamy trzecim dużym blatem.
Krem śmietankowy:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem - ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu śmietankowego.
Kremem śmietankowym smarujemy wierzch trzeciego blatu biszkoptowego, na nim układamy mały blat, który smarujemy konfiturą, nakładamy krem śmietankowy i drugi blat biszkoptowy mały. Wierzch smarujemy śmietaną. Boki tortu delikatnie gładzimy kremem śmietanowym. Dekorujemy kremem i perełkami.
Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki
Przed podaniem wbijamy żywe kwiaty.
kasnaj
Konczi
Dziękuję :)
BozenaMatuszczyk
Konczi
Bardzo dziękuję :)