Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Tort cappuccino z żywymi kwiatami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tort cappuccino z żywymi kwiatami to pyszny tort z masą kawową oraz wafelkową, a całość ukryta w śmietance. Tort okazał się piękną niespodzianką i zrobił wrażenie nie tylko wizualne ale i smakowe :)

Tort cappuccino z żywymi kwiatami Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Tort cappuccino z żywymi kwiatami

 

  • biszkopt:
  • 7 dużych wiejskich jajek
  • 3/4 szkl 250ml drobnego cukru
  • 1 czubata szkl 250 ml mąki poznańskiej
  • 2-3 łyżki duże skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

 

  • masa wafelkowa:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1,5 opakowania fix do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 duży wafelek duży typu prince polo itp

 

  • masa cappuccino
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki kawy cappuccino czekoladowej
  • 1,5 opakowania fix do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • masa śmietankowa
  • 600 ml śmietany 30%
  • 2,5 opakowania fix do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

 

 

  • dodatkowo:
  • 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
  • 2 - 3 łyżeczki cappuccino czekoladowego
  • perełki do dekoracji
  • sok z cytryny
  • żywe kwiaty (łodyżki zabezpieczone)

Sposób przygotowania:

Tort cappuccino z żywymi kwiatami
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku stale miksując. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia - delikatnie miksujemy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie tortownice średnią i małą. Wkładamy je do zimnego piekarnika i nastawiamy na 180 stopni. Pieczmy około 30 minut do suchego patyczka. Biszkopty studzimy. Większy przekrawamy na 3 części, mniejszy na pół.



Masa wafelkowoa:

Wafelki siekamy. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy fix wraz z cukrem pudrem i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodajemy wafelki i mieszamy.



Masa cappuccino:

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszany fix z cukrem pudrem oraz sypkie cappuccino - miksujemy.



Pierwszy większy spód smarujemy konfiturą. Nakładamy masę wafelkową i przykrywamy drugim blatem, który skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy cappuccinem. Na wierzch nakładamy krem cappuccino i przykrywamy trzecim dużym blatem.





Krem śmietankowy:

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem - ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu śmietankowego.





Kremem śmietankowym smarujemy wierzch trzeciego blatu biszkoptowego, na nim układamy mały blat, który smarujemy konfiturą, nakładamy krem śmietankowy i drugi blat biszkoptowy mały. Wierzch smarujemy śmietaną. Boki tortu delikatnie gładzimy kremem śmietanowym. Dekorujemy kremem i perełkami.



Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki

Przed podaniem wbijamy żywe kwiaty.
Tort cappuccino z żywymi kwiatami
Z podanych składników przygotowujemy biszkopty
Tort cappuccino z żywymi kwiatami
pierwszy blat i posmarowanie go konfiturą
Tort cappuccino z żywymi kwiatami
Przygotowujemy masę wafelkową i nakładamy ją
Tort cappuccino z żywymi kwiatami
następnie nakładamy kolejny biszkopt i cappuccino
Tort cappuccino z żywymi kwiatami
nakładamy następnie krem cappuccino
Tort cappuccino z żywymi kwiatami
yępnie blat biszkoptowy krem śmietankowy i mały blat nase
Tort cappuccino z żywymi kwiatami
mały blat smarujemy konfoturą
Tort cappuccino z żywymi kwiatami
następnie nakłądamy śmietankowy krem i kolejny blat - całość delikatnie smarujemy kremem śmietankowym
Tort cappuccino z żywymi kwiatami
tort dekorujemy kremem itp