Gyros z kurczaka

Gyros z kurczaka

Gyros z kurczaka to pomysł na szybki, smaczny i prosty obiad, który można zrobić w mniej niż 30 minut! Można go podawać ze złocistymi frytkami, ryżem, kaszą lub, w wersji greckiej, w chlebku pita. Gyros drobiowy to również świetna baza do domowego kebaba – zawiń go w tortillę, lawasz lub umieść w chrupiącej bułce. W każdej wersji gyros najlepiej smakuje z dodatkiem surówki z kapusty i sosu czosnkowego. Zrób go na obiad i pokochaj ten smak!
 

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka z wędzonym kurczakiem najlepiej komponuje się z ananasem, makaronem, kapustą pekińską, żółtym serem oraz majonezem. Ciekawym dodatkiem do tego typu potrawy są chrupiące, czosnkowe grzanki. Najlepiej dodać je do sałatki tuż przed podaniem, by nie rozmokły.

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

W sałatkach z mięsem drobiowym wyśmienicie sprawdza się kurczak. Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem będzie smakowała wyśmienicie zarówno z owocami świeżymi, jak i tymi z puszki. Kurczak idealnie komponuje się również w sałatce z makaronem. Najlepsze do tego są świderki, muszelki i bardzo dekoracyjne kokardki, czyli farfalle. Do sałatek zwykle dodaje się pierś kurczaka ze względu na jej delikatny i bardzo neutralny smak, który w zależności od rodzaju pozostałych składników można odpowiednio przyprawić, np. curry. Dodając do sałatki z kurczakiem awokado, warto pamiętać, by owoc był miękki i dojrzały. Wówczas jego aksamitny miąższ połączy się z sosem. Kurczaka w sałatkach można łączyć np. z rukolą, ryżem, orzechami, szpinakiem, pieczarkami, fetą, kukurydzą, selerem, winogronem oraz czosnkowymi grzankami, a nawet pomarańczami – w każdej odsłonie prezentuje się przepysznie.

Zapiekanka gyros

Zapiekanka gyros

Aromatyczna zapiekanka gyros to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Z makaronem, ryżem a może z ziemniakami? Wybór jest spory i zależy od prywatnych preferencji. Najważniejszym elementem jest odpowiednio doprawione mięso. Dzięki temu zapiekanka kebab-gyros wychodzi znakomita. Podaj ją z aromatycznym sosem czosnkowym lub wyrazistą ostrą salsą. To szybki pomysł na obiad, który zajmie Ci nie więcej niż godzinę. Sprawdź to!
 

Kebab w bułce

Kebab w bułce

Kebab w bułce domowej roboty to doskonały sposób na zdrowy fast- food. Bułka może być zwykłą kajzerką, grahamką, bułką kukurydzianą, a nawet bułką do hamburgerów, którą w swojej ofercie ma wiele piekarni i hipermarketów. Można upiec ją też samodzielnie. Bułkę najlepiej naciąć, tworząc sakiewkę, w którą można włożyć kawałki podsmażonego mięsa (drobiu, wołowiny, wieprzowiny), krajankę sojową (w wersji wegetariańskiej) oraz zestaw warzyw i ulubionych sosów. Dzięki temu wszystkie składniki będą na swoim miejscu.

Kebab w picie

Kebab w picie

Kebab w picie, czyli chlebie tureckim to danie, które można przygotować samodzielnie w domu. Pita jest pszenicznym plackiem, pęczniejącym w trakcie pieczenia, dzięki czemu tworzy się kieszonka na farsz. Oryginalnie mięso na kebab pieczone jest na patyku i scinane bardzo ostrym nożem. Przygotowane w ten sposób kawałki umieszcza się np. w picie razem z warzywami i sosami. W kebabie wegetariańskim lub wegańskim, mięso można zastąpić usmażonym seitanem, zamarynowanym tofu lub kotletami sojowymi.

Zupa gyros

Zupa gyros

Zupa gyrosowa to pyszny i aromatyczny pomysł na obiad. Można ją zrobić na bazie kurczaka, wieprzowiny lub baraniny. Gyros na ciepło ma różne odmiany. Sprawdź wersję z kurczakiem, papryką lub serkiem topionym. Zupa kebab to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny – również dla dzieci. Przygotuj ją błyskawicznie – gotowanie zajmie nie więcej niż godzinę. Wypróbuj przepisy na zupę gyros!

Kebab w tortilli

Kebab w tortilli

Tortilla to placek przypominający naleśnik, który wyśmienicie smakuje z mięsno-warzwnym nadzieniem. Tortille kupuje się gotowe lub przyrządza samodzielnie z mąki, oliwy i wrzątku. Ciasto musi być elastyczne, ale nie gumowe. Warzywa do kebabu można przyrządzić na surowo (np. pomidory, ogórki, sałatę, kapustę pekińską), usmażyć (np. paprykę, marchewkę) a nawet upiec (np. jarmuż, buraki). Po zawinięciu wszystkich składników w tortille najlepiej podpiec kebab na suchej patelni.

Sałatka gyros

Sałatka gyros

Przybliżony smak gyrosa, czyli mięsa opiekanego na ogromnym ruszcie, można uzyskać smażąc je na patelni, piekąc w piekarniku lub na grillu. W tym celu najlepiej użyć pokrojonej w około 3 cm kawałki piersi z kurczaka, indyka, szynki wieprzowej, jagnięciny, baraniny lub cielęciny. Bardzo istotna w tego typu potrawach jest kompozycja przypraw. Sałatka gyros powinna mieć aromat kozieradki, oregano, chili, rozmarynu i czarnego pieprzu. Oprócz mięsa może zawierać: ser feta, makaron, pomidory, kapustę pekińską, ogórki, majonez, cebulę oraz kukurydzę. Sałatka gyros doskonale prezentuje się w postaci misternie ułożonych na sobie warstw.

Gyros z frytkami

Gyros z frytkami

Domowy gyros z frytkami to pomysł na smaczne i szybkie danie z kurczaka. Mięso drobiowe pokrojone w kostkę, obsypuje się przyprawą do gyrosa, a następnie smaży na patelni. Kurczaka można do smaku doprawiać ostrą papryką. Danie gyros podaje się z sosem czosnkowym lub ketchupem, frytkami oraz sałatką – najlepiej z kapusty pekińskiej, pomidorów i zielonego ogórka. Warzywa miesza się z majonezem, solą oraz pieprzem.

Znaleźliśmy 59 przepisów w kategorii Gyros

Gyros

Gyros

ptychu ptychu
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: