Szukasz efektownej sałatki na imprezę, święta lub spotkanie z przyjaciółmi? W takim razie sięgnij po sałatkę gyros z kurczakiem. To elegancka sałatka warstwowa, której smak z pewnością przypadnie każdemu do gustu. Robi się ją błyskawicznie a dodatkowo większość składników można dostosować do własnych preferencji. I tak można stworzyć sałatkę gyros z makaronem, kapustą pekińską, ryżem czy nawet ugotowanymi ziemniakami. Najważniejsze są tutaj dwa elementy – kurczak przygotowany w aromatycznej marynacie gyros oraz dip. Sos do sałatki gyros musi być wyrazisty, dlatego najczęściej wykorzystuje się dip czosnkowy.

Zobacz inspirujące przepisy na sałatkę gyros!
Sałatka z sosem czosnkowym

Sałatka z sosem czosnkowym

Sałatka gyros z sosem czosnkowym to idealny pomysł na kolację. Czosnek można dodatkowo upiec. Wówczas jego smak będzie wyjątkowo aromatyczny a konsystencja aksamitna. Brokuły idealnie współgrają z czosnkowym smakiem. Dodając świeży, starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek do jogurtu greckiego wraz z odrobiną soli lub sosu sojowego, uzyskuje się ekspresowy i wyjątkowo pyszny dip.

Sałatka z majonezem

Sałatka z majonezem

Majonez domowy wykonany samodzielnie to najlepszy dodatek do sałatek. Można w dowolny sposób modyfikować ilość poszczególnych składników, dopasowując jego finalny smak do własnych preferencji. W czasie ucierania majonezu bardzo ważne jest stopniowe dodawanie oleju do jajek, octu i musztardy. Chodzi o to, by się nie zważył. Ciekawym dodatkiem do sałatek jest majonez wegański, w którym żółtka zastąpione są przez orzechy nerkowca, fasola lub mleko roślinne.

Sałatka gyros warstwowa

Sałatka gyros warstwowa

Sałatki warstwowe to nie tylko pyszne kompozycje wielu składników, lecz także dania, które świetnie się prezentują. Nie inaczej jest z sałatką gyros, na którą składają się warstwy z kurczaka, kapusty (pekińskiej, czerwonej, zwykłej) lub sałaty, kukurydzy, ogórków i cebuli. Skład można dowolnie modyfikować, sięgając dodatkowo po ryż, makaron lub ziemniaki. Warstwowa sałatka gyros z kurczakiem to bez wątpienia dobry pomysł na imprezę. Wystarczy ją umieścić w przezroczystej misce, by zaprezentować jej piękne warstwy. To z pewnością zachwyci Twoich gości!

Gyros z kurczaka

Gyros z kurczaka

Tradycyjny gyros może być przygotowywany z mięsa wieprzowego, baraniego lub cielęcego. Jednak ze względu na cenę i dostępność, to właśnie gyros z kurczaka bije rekordy popularności. Dodatkowo wykorzystanie mięsa drobiowego znacznie skraca czas przygotowania tej potrawy. Nie potrzebuje ono tak długiego marynowania się jak baranina czy wieprzowina. Co więcej – „kurczak gyros”, jak mówi się na marynowany drób, wykorzystywany jest do szeregu innych potraw. Z jego pomocą można przyrządzić warstwową sałatkę, pizzę czy nawet zapiekankę.

Zapiekanka gyros

Zapiekanka gyros

Gyros posiada współcześnie wiele różnych form. Od tych najpopularniejszych, czyli greckiego fast fooda z bułki, tzatzików i mięsa, po te najbardziej niezwykłe jak sałatka czy zapiekanka. A wszystko dzięki odpowiedniemu zamarynowaniu mięsa, którego aromat przenika do pozostałych składników potrawy. Dzięki temu zapiekanka gyros smakuje znakomicie i można ją dowolnie modyfikować. Z ryżem, makaronem czy ziemniakami – od nas zależy, co wykorzystamy do jej skomponowania!

Gyros

Gyros

W Grecji można go zjeść praktycznie w każdym napotkanym lokalu. Ten najpopularniejszy grecki fast food również i w Polsce posiada szereg wielbicieli. Gyros to bowiem nic innego jak opiekane na pionowym grillu mięso, serwowane w bułce, chlebku pita lub jako danie z frytkami. Jego powszechność sprawiła, że powstało wiele dań o podobnym smaku. Jakich? Przykładowo: zupa gyros, sos gyros czy nawet pizza gyros, do której wykorzystuje się marynowane w przyprawach mięso z kurczaka. Warto wypróbować zarówno oryginalnego gyrosa, jak i wszystkie wariacje na jego temat!

Shoarma

Shoarma

Szawarma, shawarma lub szoarma – nazw na tę potrawę pochodzącą z Bliskiego Wschodu jest wiele. A wszystkie dotyczą mięsa opiekanego na pionowym grillu, które później można zaserwować na setki różnych sposobów. Z frytkami, w chlebku pita, na pizzy czy nawet jako element sałatki czy zapiekanki. Najpopularniejsza jest oczywiście shoarma drobiowa, choć to wieprzowa jest najbardziej klasyczną wersją tego dania. Tak naprawdę nie mięso jest ważne, lecz zestaw aromatycznych przypraw, dzięki którym całość posiada charakterystyczny smak i zapach!

Kapsalon

Kapsalon

Kapsalon to holenderski posiłek typu fast food. Potocznie nazywa się go także holenderskim kebabem. Kapsalon składa się z warstwy frytek, shoarmy (skrawków mięsa z rożna) i roztopionego żółtego sera. W barach i restauracjach szybkiej obsługi serwuje się go na aluminiowych tackach. Domowy kapsalon można przyrządzić także z gyrosem, pokrojonym mięsem drobiowym lub wieprzowym. Spotyka się również kapsalon z dodatkami, takimi jak pokrojone ogórki, papryka i inne warzywa. Górę potrawy polewa się sosem majonezowym.

Gyros z frytkami

Gyros z frytkami

Domowy gyros z frytkami to pomysł na smaczne i szybkie danie z kurczaka. Mięso drobiowe pokrojone w kostkę, obsypuje się przyprawą do gyrosa, a następnie smaży na patelni. Kurczaka można do smaku doprawiać ostrą papryką. Danie gyros podaje się z sosem czosnkowym lub ketchupem, frytkami oraz sałatką – najlepiej z kapusty pekińskiej, pomidorów i zielonego ogórka. Warzywa miesza się z majonezem, solą oraz pieprzem.

Sałatka warstwowa z kurczakiem

Sałatka warstwowa z kurczakiem

W sałatce warstwowej z kurczakiem można wykorzystać mięso smażone, gotowane, parowane, pieczone oraz grillowane. Każdy sposób jest dobry. Najlepsza jest pierś z kurczaka, ze względu na delikatny smak i przyjemną strukturę. W zależności od rozmiaru pozostałych składników, drób można pokroić w drobną kostkę, porwać na kawałki lub ułożyć warstwami duże plastry. Ser feta idealnie połączy wszystkie smaki i dosoli sałatkę. Roszponka lub rukola, ryż, kasza jaglana, suszone pomidory i świeża papryka również idealnie nadają się do tego typu sałatki.

Kuchnia tajska

Kuchnia tajska

Dania kuchni tajskiej przygotowywane są z różnych rodzajów ryżu, np. jaśminowego, inaczej khao hawm mali. Tajskie jedzenie jest pikantne. Najczęściej wykorzystywane przyprawy w tajskiej kuchni to chili, curry oraz czosnek. Specjałem kulinarnym w Tajlandii są słodko-kwaśne zupy, np. zupa krewetkowa lub z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Ulubione mięsa Tajlandczyków to wieprzowina, ryby oraz owoce morza, które przygotowują np. z grzybami mung lub serem tofu.

Sałatka z kuskusem

Sałatka z kuskusem

Kasza kuskus jest wyjątkowo przydatnym w kuchni składnikiem. Przyrządza się ją ekspresowo – wystarczy zalać gorącą wodą, bulionem lub mlekiem. Dodatkowo łączy w sobie właściwości kaszy i makaronu. Ta pozyskiwana w procesie mielenia pszenicy kasza jest idealnym składnikiem sałatek z tuńczykiem, kurczakiem, fetą, szynką oraz suszonymi pomidorami. Wyśmienita jest również na słodko, np. jako zamiennik porannych płatków.

Polecane przepisy do kategorii Sałatka gyros

Znaleźliśmy 292 przepisów w kategorii Sałatka gyros

Sałatka gyros

Sałatka gyros

Myszata1993 Myszata1993

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka gyros

Sałatka gyros

gosia p. gosia p.

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka gyros

Sałatka gyros

szynszyla szynszyla

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gyros z kurczakiem

Gyros z kurczakiem

Konczi Konczi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: