Jak zrobić sałatkę gyros?

  • 2

Już od kilku lat podbija nasze podniebienia! Mowa tu oczywiście o sałatce gyros, która urzeka kubki smakowe mieszanką aromatycznego mięsa i chrupiącej kapusty pekińskiej. Sprawdźcie, jak ją przygotować!

         
ocena: 5/5 głosów: 11
Jak zrobić sałatkę gyros?
fot. Fotolia
Jak zrobić sałatkę gyros?

Do zrobienia smakowitej sałatki gyros niezbędny będzie filet z piersi kurczaka, główka kapusty pekińskiej, ogórki konserwowe, kukurydza z puszki, czerwona cebula, majonez, ketchup i przyprawa gyros.

Pracę rozpoczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę i posypania go przyprawą gyros, wymieszania i odstawienia w chłodne miejsce by się zamarynowało. Po godzinie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i podsmażamy kurczaka - tak by był dobrze wysmażony i chrupiący. Usmażone mięso zostawiamy do ostygnięcia!

Kolejnym krokiem do przygotowania sałatki jest pokrojenie w kosteczkę ogórków, cebuli, kapusty pekińskiej, a także odsączenie kukurydzy z płynu.

Filet kurczaka Kapusta pekińska
Zdjęcia: Fotolia

Następnym etapem pracy jest układanie składników sałatki warstwami w misce lub salaterce - taki sposób zapobiegnie nadmiernemu puszczaniu soków ze składników. Na samym dnie umieszczamy mięso, potem ketchup, ogórki, cebulę, kukurydzę, majonez, znów ketchup i w ostatniej kolejności kapustę pekińską. Jeśli lubicie mocno nasączoną sałatkę, poszczególne jej elementy można też ze sobą wymieszać!

Przyprawa gyros

Przyprawa gyros to kompozycja, która ma na celu uwydatnić walory smakowe i zapachowe kurczaka wykorzystywanego do naszej sałatki. Dobra przyprawa tego typu powinna zawierać w sobie mieszanki intensywnych w smaku przypraw takich jak: pieprz, papryka słodka, chili, gorczyca, kolendra, majeranek, jałowiec, rozmaryn, ziele angielskie i gałka muszkatołowa. Pamiętajcie też, by sprawdzać na etykiecie przyprawy czy nie zawiera ona substancji konserwujących i zbędnych barwników!

Skąd pochodzi gyros?

Sałatka gyros to częsty gość na naszych stołach, czy wiemy jednak skąd pochodzi? Warto wiedzieć, że zawdzięczamy ją kuchni greckiej. Mięso w tamtych rejonach umieszczane jest na wielkim rożnie i opiekane zwykle za pomocą promienników elektrycznych lub gazowych. Po osiągnięciu odpowiedniego stopnia wysmażenia, mięso jest odcinane w postaci długich plastrów. W takiej postaci mięso gyros podawane jest zwykle w placku zwanym pitą z dodatkiem frytek, pomidorów i tzatziki.

Sałatka gyros w innej odsłonie

Choć klasyczna receptura na sałatkę gyros jest nam doskonale znana, eksperymentowanie z nią również nie jest nam obce! Sałatkę gyros urozmaicamy często wymiennymi składnikami, które mają za zadanie ulepszyć jej smak. Produkty dodawane do tej pysznej przekąski to często: papryka, fasola, suszone pomidory, zielone ogórki, groszek, ryż, jajka, płatki migdałów czy ser feta.

Sałatka gyros wzbogacana bywa także o soczyste owoce takie jak pomarańcze, ananasy, brzoskwinie bądź zielone winogrono!

Nasze sałatki gyros

Sprawdzony przepis to połowa sukcesu udanej potrawy. Jeśli znudziły się Wam szablonowe przekąski, koniecznie zajrzyjcie do naszego działu na sałatki! Znajdziecie tam najróżniejsze odsłony mieszanek warzyw, owoców, mięs, ryb czy serów!

Sałatka gyros
Zdjęcie: Fotolia

Odsłonami idealnie pasującymi na letni stół będzie ryżowa sałatka gyros lub sałatka gyros z chipsami - odpowiednia na grilla!

Lubicie sałatkę gyros? Czekamy na Wasze wersje przepisów na ten przysmak. Pamiętajcie, że za swoją aktywność otrzymujecie wirtuale, które możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody!