Kiedy w perspektywie piękna wiosenna pogoda, każda chwila jest zbyt cenna, aby tracić ją w kuchni. Dlatego na naszych stołach królują szybkie przekąski, które zaspokajają głód ale nie powodują uczucia ciężkości i senności. W takich sytuacjach idealnie sprawdza się Kurczak Zagrodowy z Podlasia - niskokaloryczny, lekkostrawny z wysoką zawartością białka jest zdrową podstawą letniego obiadu. Tym razem Konrad Birek proponuje go w lekkiej i pożywnej sałatce ze świeżym ogórkiem, papryką i jogurtowym sosem curry.
Składniki dla 4 osób:
- 4 grillowane piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
- 1 świeży ogórek, przekrojony wzdłuż, wydrążony i pokrojony w plastry
- 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plastry
- 2 zielone papryki oczyszczone i pokrojone w paski
- 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
Sos:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 szalotki pokrojone w kostkę
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka curry (ew. pasty curry)
- 1 mały pęczek posiekanego szczypiorku
do smaku: sól, chili, pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć, doprawić do smaku. Wystudzone piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia pokroić w paski i połączyć w misce z ogórkiem, selerem naciowym, papryką i zielonym pieprzem. Tak przygotowane składniki przed samym podaniem polewamy przygotowanym wcześniej sosem i serwujemy z plackami pszennymi chapati bądź tortilla.
Smacznego!
Informacja prasowa/ przepis Konrad Birek
kołczu
Polpal