Sałatka z grillowanym kurczakiem

  • 2

Szef kuchni 
Konrad Birek poleca sycącą sałatkę z grillowanej piersi ze świeżym ogórkiem, papryką i jogurtowym sosem curry.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Przed nami piękne majowe i słoneczne dni tej wiosny. Dla smakoszy, szukających pomysłu na lekką i szybką przekąskę, Konrad Birek, ambasador marki Zagrodowy ma rozwiązanie – sycąca sałatka z grillowanej piersi Kurczaka Zagrodowego z Podlasia ze świeżym ogórkiem, papryką i jogurtowym sosem curry.

 

Kiedy w perspektywie  piękna wiosenna pogoda, każda chwila jest zbyt cenna, aby tracić ją w kuchni. Dlatego na naszych stołach królują szybkie przekąski, które zaspokajają głód ale nie powodują uczucia ciężkości i senności. W takich sytuacjach idealnie sprawdza się Kurczak Zagrodowy z Podlasia - niskokaloryczny, lekkostrawny z wysoką zawartością białka jest zdrową podstawą letniego obiadu. Tym razem Konrad Birek proponuje go w lekkiej i pożywnej sałatce ze świeżym ogórkiem, papryką i jogurtowym sosem curry.

 

 

Składniki dla 4 osób:

- 4 grillowane piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia

- 1 świeży ogórek, przekrojony wzdłuż, wydrążony i pokrojony w plastry

- 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plastry

- 2 zielone papryki oczyszczone i pokrojone w paski

- 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy

 

 

Sos:

- 200 g jogurtu naturalnego

- 2 szalotki pokrojone w kostkę

- sok z ½ cytryny

- 1 łyżeczka curry (ew. pasty curry)

- 1 mały pęczek posiekanego szczypiorku

do smaku: sól, chili, pieprz cayenne

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć, doprawić do smaku. Wystudzone piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia pokroić w paski i połączyć w misce z ogórkiem, selerem naciowym, papryką i zielonym pieprzem. Tak przygotowane składniki przed samym podaniem polewamy przygotowanym wcześniej sosem i serwujemy z plackami pszennymi chapati bądź tortilla.

Smacznego!

 

Informacja prasowa/ przepis Konrad Birek