Matcha to japońska herbata w postaci proszku w zielonym kolorze. Herbata matcha powstaje po z liści tenchy, które mieli się za pomocą tradycyjnych kamiennych żaren. Plantacja przed zbiorem jest okrywana specjalnymi bambusowymi konstrukcjami, aby ograniczyć dostęp światła. Zacienienie herbaty powoduje, że wydziela się w niej więcej aminokwasów, dzięki czemu napar jest bardzo aromatyczny i ma lekko słodki smak.
Herbata matcha – parzenie
Herbatę matcha najlepiej parzyć w specjalnej czarce nazywanej matchawanem. Matcha może być przygotowywana na dwa sposoby. Pierwszy z nich – usucha polega na wymieszaniu 1,75 gramów herbaty z 0,75 mililitrami wody. Drugim sposobem robienia matchy jest koicha. Na 40 mililitrów wody wykorzystuje się 3,75 grama proszku. Przygotowując usucha herbatę miesza się bambusową miotełką – chasenem, do momentu, aż na powierzchni powstanie puszysta piana. Koichę podaje się bez piany i najczęściej ze słodką przekąską, by złagodzić jej intensywny smak.
Herbata matcha – gdzie kupić?
Herbata matcha w proszku dostępna jest tylko w herbaciarniach lub sklepach internetowych z herbatami z całego świata. Produkt nie występuje w sklepach spożywczych i marketach.
Herbata matcha do wypieków i kawy
Herbata matcha wykorzystywana jest do wypieków i deserów. Lody, galaretka, muffinki czy ciasto z herbatą matcha będzie miało intensywnie zielony kolor. Proszek można też wykorzystać do koktajli owocowych, np. bananowych. Wystarczy do owoców dodać mleko (albo jogurt naturalny) oraz 1 łyżeczkę herbaty w proszku i całość zmiksować blenderem. Koktajl będzie miał intensywnie zielony kolor.
Herbata matcha na odchudzanie
Picie japońskiej zielonej herbaty przyspiesza metabolizm, dlatego stosuje się ją, aby wspomóc odchudzanie. Ponadto, matcha zawiera w sobie katechiny – jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które hamują procesy starzenia się.