Słowo rooibos w języku afrykańskim oznacza czerwony krzak. Jest to napój herbaciany pochodzący z liści czerwonokrzewu afrykańskiego rosnącego w Republice Południowej Afryki. Rooibos trafił do Europy w XX wieku. Napój zawiera w sobie dużo witaminy C, przez co wzmacnia odporność organizmu.  Rooibos mogą pić kobiety w ciąży i karmiące piersią, ponieważ nie zawiera kofeiny. Rooibos zaliczany jest do produktów wellness, czyli bardzo zdrowych dla ciała i umysłu. Są dwa rodzaje rooibosa: czerwony i zielony. Napój ma intensywny rudy kolor i słodkawy smak. Napój można posłodzić cukrem, miodem lub podawać z sokiem owocowym. Dobrze smakuje zarówno podany na gorąco, jak i na zimno. 
 
Herbata rooibos – parzenie
 
1 łyżeczkę rooibos wsypuje się do papierowego filtra do zaparzania herbaty. Filtr zapobiegnie przedostaniu się bardzo drobno zmielonych liści do filiżanki. Susz zalewa się wrzątkiem i parzy od 3 do 5 minut.
 
Herbata rooibos w ciąży
 
Rooibos nie zawiera kofeiny, przez co napój mogą pić kobiety w ciąży. Napój herbaciany łagodzi też mdłości. Picie rooibosa wskazane jest też kobietom karmiącym piersią, ponieważ  wzmaga laktację. Ponadto, napar zawiera w sobie antyoksydanty, które oprócz opóźniania procesów starzenia wzmacniają układ odpornościowy przyszłej mamy. Napar z liści liści czerwonokrzewu afrykańskiego działa uspokajająco i relaksuje  
 
Herbata rooibos na odchudzanie
 
Rooibos pobudza trawienie i dobrze nawadnia, dlatego napój chętnie piją osoby odchudzające się. Napar dobrze smakuje podany na zimno. Aby zrobić mrożony napój herbaciany wystarczy trzy łyżki suszu zalać 1 litrem wrzątku. Po przecedzeniu naparu, ostudza się go, dodaje plastry cytryny oraz miód i ostawia na kilka godzin do lodówki. 
 
Herbata rooibos – gdzie kupić?
 
Susz rooibosa można dostać w herbaciarniach lub sklepach internetowych zajmujących się sprzedażą herbat. W marketach napój dostępny jest, głównie, w saszetkach. 
 
Rooibos na poprawę nastroju
 
Napój z czerwonokrzewu zawiera w sobie flawonoidy, które wpływają na produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Dzięki temu, picie rooibosa poprawia nastrój i samopoczucie. 
 
Herbata z lipy

Herbata z lipy

Herbata z lipy, w torebkach do zaparzania, dostępna jest np. w aptekach. Napar można też zrobić samodzielnie, zbierając kwiatostan drzewa lipy na przełomie czerwca – lipca. Suszone kwiaty przechowuje się w szczelnie zamkniętym słoiku. Napar przygotowuje się z około 1 łyżki kwiatów lipy suszonych lub świeżych na 1 szklankę wrzącej wody. Napój po 10-15 minutach parzenia jest gotowy do picia. Herbata z lipy jest niezastąpiona w czasie przeziębienia, ponieważ ma właściwości napotne i przeciwdziała gorączce.

Herbata miętowa

Herbata miętowa

Herbata miętowa, czyli napar z ususzonych liści mięty, doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Dodatkowo wspiera trawienie i łagodzi bóle żołądka. Herbata z mięty dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Odrobinę suszu należy zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Ciepły napar miętowy warto połączyć z miodem lub cukrem, sokiem cytrynowym bądź syropem pigwowym oraz startym imbirem.

Czerwona herbata

Czerwona herbata

Czerwona herbata, czyli pu erh, ma gorzki smak. Jest wytwarzana ze sfermentowanych i leżakujących liści rośliny. Napar słynie z właściwości odchudzających, gdyż wspiera działanie wątroby, obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia przemianę materii. Z tego powodu czerwona herbata pu erh świetnie się sprawdzi po ciężkostrawnych, tłustych posiłkach. Susz zaparza się w temperaturze 90 lub 95 stopni Celsjusza.

Herbata z imbirem

Herbata z imbirem

Herbata z imbirem doskonale rozgrzewa organizm i chroni przed przeziębieniem. Napój najlepiej smakuje z miodem i cytryną, ale sprawdzą się również inne warianty. Zielona herbata z imbirem ma właściwości odchudzające, natomiast mięta ukoi biegunkę i bóle żołądka. Korzeń rośliny należy obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla, zalać zimną wodą i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Następnie dodaje się: herbatę (liściastą lub w torebkach), płynny miód i plastry świeżej cytryny. Gotowy, gorący napój przelewa się do kubków i pije na ciepło.

Zielona herbata

Zielona herbata

Zielona herbata jest produkowana z młodych, niefermentowanych i ususzonych liści. Susz zaparza się w temperaturze od 80 do 90 stopni Celsjusza. Picie naparu obniża ciśnienie tętnicze i cholesterol we krwi, a także pomaga wydalić drobnoustroje z organizmu. Zielona herbata świetnie sprawdza się po posiłkach oraz jako samodzielny napój. Można pić ją na ciepło i zimno. Zielona herbata matcha jest popularna w Japonii.

Polecane przepisy do kategorii Herbata rooibos

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Herbata rooibos