Jak zrobić łososia w papilotach?
Łosoś w papilotach jest jednym ze sposobów na przyrządzenie pysznego, lekkiego obiadu. Papiloty są niczym innym, jak kopertami wykonanymi z papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Ryba pieczona tym sposobem jest soczysta i delikatna, a dzięki szczelnemu zamknięciu dusi się we własnym sosie i częściowo piecze się na parze, co uznawane jest najzdrowszą metodą przyrządzania potraw. Łososia w papilotach można przygotować z dodatkiem pora oraz ziół. Składnikami potrzebnymi do zrobienia tej potrawy są: filety z łososia, białe i jasnozielone części pora, kilka plasterków cytryny, drobno posiekane zioła, np.: mięta, estragon, szczypiorek lub natka, oliwa, gęsta śmietana kremówka oraz sól i pieprz. Pora przepoławia się wzdłuż i kroi w cienkie plasterki, a następnie smaży na oliwie, aż stanie się miękki i lekko zarumieniony. Warzywo doprawia się solą i pieprzem. Z folii aluminiowej wycina się kwadraty i smaruje się je lekko oliwą, na którą kładzie się plasterek cytryny, a na wierzch rybę. Łososia przykrywa się smażonymi porami i posiekanymi ziołami, na które wykłada się gęstą śmietanę. Całość zawija się w folię, pozostawiając wolną przestrzeń wokół ryby. Łososia w papilotach wstawia się do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika i piecze przez około 12-15 minut. Potrawę wykłada się na talerze i podaje. Wyśmienitego łososia w papilotach przygotuje się również z dodatkiem ziołowo-czosnkowego masła, które wykona się, łącząc miękkie masło ze startą skórką cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Filety łososia smaruje się masłem, obkłada cytryną i czerwoną cebulą pokrojoną w plasterki, a następnie zawija się w papiloty.
Z czym podawać łososia w papilotach?
Łososia w papilotach można serwować z rozmaitymi dodatkami. Jedną z propozycji jest podanie ryby z gotowanymi w lekko osolonej wodzie ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Doskonałym uzupełnieniem łososia jest również kasza jaglana lub kuskus bądź ryż. Obowiązkowym dodatkiem jest również sałatka przygotowana z sezonowych warzyw lub mixu sałat. Smacznym zestawieniem jest łosoś pieczony w papilotach podawany z puree ziemniaczanym i gotowaną zieloną fasolką szparagową.
Łosoś w papilotach jest jednym ze sposobów na przyrządzenie pysznego, lekkiego obiadu. Papiloty są niczym innym, jak kopertami wykonanymi z papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Ryba pieczona tym sposobem jest soczysta i delikatna, a dzięki szczelnemu zamknięciu dusi się we własnym sosie i częściowo piecze się na parze, co uznawane jest najzdrowszą metodą przyrządzania potraw. Łososia w papilotach można przygotować z dodatkiem pora oraz ziół. Składnikami potrzebnymi do zrobienia tej potrawy są: filety z łososia, białe i jasnozielone części pora, kilka plasterków cytryny, drobno posiekane zioła, np.: mięta, estragon, szczypiorek lub natka, oliwa, gęsta śmietana kremówka oraz sól i pieprz. Pora przepoławia się wzdłuż i kroi w cienkie plasterki, a następnie smaży na oliwie, aż stanie się miękki i lekko zarumieniony. Warzywo doprawia się solą i pieprzem. Z folii aluminiowej wycina się kwadraty i smaruje się je lekko oliwą, na którą kładzie się plasterek cytryny, a na wierzch rybę. Łososia przykrywa się smażonymi porami i posiekanymi ziołami, na które wykłada się gęstą śmietanę. Całość zawija się w folię, pozostawiając wolną przestrzeń wokół ryby. Łososia w papilotach wstawia się do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika i piecze przez około 12-15 minut. Potrawę wykłada się na talerze i podaje. Wyśmienitego łososia w papilotach przygotuje się również z dodatkiem ziołowo-czosnkowego masła, które wykona się, łącząc miękkie masło ze startą skórką cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Filety łososia smaruje się masłem, obkłada cytryną i czerwoną cebulą pokrojoną w plasterki, a następnie zawija się w papiloty.
Z czym podawać łososia w papilotach?
Łososia w papilotach można serwować z rozmaitymi dodatkami. Jedną z propozycji jest podanie ryby z gotowanymi w lekko osolonej wodzie ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Doskonałym uzupełnieniem łososia jest również kasza jaglana lub kuskus bądź ryż. Obowiązkowym dodatkiem jest również sałatka przygotowana z sezonowych warzyw lub mixu sałat. Smacznym zestawieniem jest łosoś pieczony w papilotach podawany z puree ziemniaczanym i gotowaną zieloną fasolką szparagową.
Polecane przepisy do kategorii Łosoś w papilotach
Sortuj wg: