Pysznego łososia z piekarnika przyrządzi się, nacierając rybę marynatą z oliwy, trawy cytrynowej utartej w moździerzu, suszonej kolendry, granulowanego czosnku i soli czosnkowej. Równie smaczną potrawę uzyska się przez skropienie ryby olejem i sokiem z cytryny. Zdrowym posiłkiem jest łosoś zapiekany pod warzywami, np. pokrojoną w talarki marchewką i cukinią. Alternatywą dla ryby pieczonej tradycyjnym sposobem jest łosoś pieczony w folii.
Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim to eleganckie danie, które możemy podać na wyjątkową okazje jaką są święta, urodziny, czy kolacja we dwoje. Możemy przygotować łososia w cieście francuskim ze szpinakiem, porem, czy nawet pieczarkami. W każdej postaci będzie smakował wybornie i zaskakiwał pomysłem.

Łosoś w papilotach

Łosoś w papilotach

Łososia w papilotach przygotuje się przez zawinięcie ryby w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Tak przyrządzona ryba częściowo dusi się na parze we własnym sosie, przez co staje się soczysta i delikatna. Łososia ułożonego na foli lub papierze można obłożyć czerwoną cebulką oraz cytryną pokrojoną w plastry lub smażonym porem. Smacznym pomysłem jest posmarowanie ryby domowym, ziołowym masłem. Doskonale komponuje się z ziemniaczanym puree, kaszami, ryżem, warzywami z wody oraz sezonowymi sałatkami.

Łosoś pieczony w folii

Łosoś pieczony w folii

Łosoś pieczony w folii jest smacznym daniem, które doskonale komponuje się z kaszami, ryżem lub ziemniakami, sezonowymi sałatkami, a także domowymi salsami. Rybę należy umyć, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Łososia skrapia się oliwą, doprawia solą, pieprzem oraz rozmarynem. Aby danie nabrało smaku i aromatu, rybę obkłada się plasterkami cytryny i warzywami np. porem. Całość można oprószyć świeżym, posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Łosoś pieczony ze szpinakiem

Łosoś pieczony ze szpinakiem

Łosoś pieczony ze szpinakiem wyśmienicie smakuje z dodatkiem suszonych pomidorów. Rybę należy starannie opłukać, osuszyć, a następnie poporcjować i oprószyć przyprawami: solą i pieprzem. Łososia można przed pieczeniem zamarynować, np. w miodowo-oliwnej marynacie. Szpinak dodaje się na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażonym czosnkiem. Doskonałym dodatkiem do szpinaku jest ser feta, który nada potrawie smak. Przyrządzony szpinak wykłada się na upieczonego łososia. Danie serwuje się z makaronem lub ryżem.

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna, znana również jako zupa ucha syberyjska, to danie, które przyrządza się z kilku gatunków ryb słodkowodnych. Najczęściej są to: płoć, karp, lin i szczupak. Ważnym dodatkiem do uchy jest cebula, którą wrzuca się do bulionu w całości i w łupince. Dzięki temu zupa ma charakterystyczny smak i piękny złoty kolor. Ponadto składnikami rosyjskiej zupy rybnej są: koperek, ziemniaki, masło, marchewka, natka pietruszki (dodawana pod koniec gotowania), ziele angielskie i liść laurowy. Zupę podaje się z plasterkami cytryny. Można ja też udekorować śmietaną.

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne smakują wyśmienicie smażone na gorącym oleju lub zapiekane w piekarniku bez panierki i tłuszczu. Kotlety mielone z ryby robi się z łososia, karpia albo mintaja, z których usunięto skórę i ości. Do masy do kotletów rybnych z ziemniakami bądź boczkiem można dodać świeże zioła, skórkę otartą z cytryny, pieprz cytrynowy. Zapieczone kotlety rybne w sosie i pod serową pierzynką dobrze komponują się z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Łosoś z brokułami

Łosoś z brokułami

Łosoś z brokułami to pomysł na dietetyczne danie, które jednocześnie będzie wyjątkowo dobrze smakować, Możemy przygotować je na rodzinny obiad i nawet dzieci powinny być z niego zadowolone. Przyrządzamy łososia na parze, smażonego lub pieczonego z brokułami. Dobrym pomysłem będzie także polanie naszej potrawy sosem śmietanowym.

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami to wspaniały pomysł na wiosenne danie obiadowe lub kolację. Jest proste w przygotowaniu, lekkie i smaczne. Dobrze będzie smakował łosoś pieczony, gotowany, czy smażony ze szparagami, możemy również podać go w sosie śmietanowym. Za każdym razem będzie wspaniale prezentować się na naszych talerzach. Możemy do jego przygotowania użyć łososia surowego lub wędzonego.

Ryba z warzywami

Ryba z warzywami

Zdrowy i szybki obiad? Wypróbuj dorsza, łososia lub pstrąga z warzywami. Całość można przygotować na parze, dzięki czemu danie będzie bardziej lekkostrawne. Wielbiciele wyrazistszych smaków powinni sięgnąć po patenty na aromatyczną rybę w porach lub dorsza zapiekanego z warzywami. Każdy z tych patentów nie zajmuje dłużej niż godzinę a efekt potrafi zadowolić każdego!

Paluszki rybne

Paluszki rybne

Paluszki rybne to kostki ryby (dorsza, mintaja, soli, flądry, morszczuka) gotowane lub smażone w złocistej panierce z bułki tartej. Można je zrobić samemu lub kupić mrożone ze sklepu. Paluszki rybne serwowane z plasterkami cytryny, frytkami bądź ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty są idealnym daniem podawanym na obiad. Są szczególnie lubianm przez dzieci, gdyż nie mają ości. Podawane z dipem lub ketchupem stanowią również pyszną przekąskę na przyjęciu bądź spotkaniu ze znajomymi.

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.

Sałatka z rybą

Sałatka z rybą

Używane najczęściej w sałatkach ryby morskie to: tuńczyk, łosoś, makrela, dorsz i śledź. Do sałatki najlepiej zawsze dodawać mięso dokładnie wyfiletowane. Pomocne w tym jest krojenie go na bardzo drobne kawałki. Wyśmienicie w sałatkach sprawdzają się ryby wędzone, takie jak np. makrela lub łosoś. Wówczas najlepszym dodatkiem jest ser, np. mozzarella, majonez i miks świeżych sałat lub szpinaku.

Znaleźliśmy 66 przepisów w kategorii Łosoś pieczony