Flądra

Flądra

Flądra (płastuga, stornia, bańtka) to jedna z najliczniej poławianych ryb w polskiej części nabrzeża Bałtyku. Ma soczyste, białe, łagodne mięso o lekko maślanym smaku. Jest chuda, oścista, lekkostrawna i zawiera mnóstwo białka. Jej smak podkreślają seler, pietruszka i białe wino. W czasie smażenia flądra chłonie bardzo dużo tłuszczu. Najwięcej wartości odżywczych ma pieczona i gotowana na parze.

Szczupak

Szczupak

Szczupak jest rybą o delikatnym, jasnym mięsie, która stanowi smaczne połączenie z rozmaitymi sosami, np. koperkowym lub chrzanowym. Prawdziwym przysmakiem jest szczupak faszerowany. Do przygotowania farszu nierzadko wykorzystuje się pieczywo, kaszę manną i cebulę. Wyśmienitą przystawką jest szczupak w galarecie z dodatkiem warzyw: zielonego groszku i kukurydzy konserwowej, marchewki, pora czy konserwowego ogórka. Doskonałą propozycją rodzinnego obiadu jest szczupak smażony w złocistej panierce lub pieczony w pomidorach.

Karp

Karp

Karp to ryba słodkowodna serwowana na polskich stołach głównie w Boże Narodzenie. Tradycyjny wigilijny karp jest zazwyczaj obtoczony w mące i smażony na maśle. Inne popularne świąteczne danie to karp w galarecie podawany na zimno w formie przekąski. Znany jest także przepis na karpia po żydowsku, czyli rybę na słodko z rodzynkami i migdałami. Karpia można podawać nie tylko z okazji świąt. Na co dzień doskonale sprawdzi się karp pieczony lub karp w śmietanie.

Płastuga

Płastuga

Płastuga, zwana również flądrą, jest rybą o chudym i białym mięsie. Najlepiej smakuje smażona lub zapiekana. Jej charakterystyczny zapach można zniwelować, skrapiając ją sokiem z cytryny i dodając do niej świeże zioła. Płastugę można przyrządzać w cieście lub w panierce z bułki tartej, mąki i jajka. Jest ona bogatym źródłem wielu witamin, dlatego polecana jest dla dzieci i osób mających problemy z odżywianiem. Najlepiej smakuje podawana z ugotowanymi ziemniakami lub z frytkami.

Płoć

Płoć

Płoć, należąca do ryb słodkowodnych, ma niezwykle delikatne i chude mięso. Można serwować ją smażoną, duszoną, pieczoną, wędzoną lub grillowaną. Dobrze smakuje z dodatkiem soku z cytryny oraz świeżych ziół: koperku, oregano, bazylii i tymianku. Polecane jest zapiekanie jej w cieście i podawanie z sosem koperkowym lub pomidorowym. Płotka dobrze smakuje również smażona w panierce z bułki tartej, mąki i jajka. Można podawać ją z kaszą, ryżem, frytkami i gotowanymi ziemniakami.

Panga

Panga

Panga jest łatwo dostępna w sklepach i stosunkowo tania, dlatego pojawia sie często na stole jako główne danie obiadowe. Najlepiej smakuje z różnymi sosami: cytrynowym, kokosowym albo pieczarkowym. Pangę można usmażyć w panierce z bułki tartej albo mąki (np. filety w panierce ze słodkiej papryki), zapiec z ziemniakami i kolorowymi warzywami albo ugotować na parze.

Łosoś

Łosoś

Łosoś jest popularną rybą morską, która słynie z różowo-pomarańczowego koloru mięsa. Produkt można piec, smażyć, gotować (w wodzie i na parze), grillować, marynować i wędzić. Ryba świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, past kanapkowych, sosów, zapiekanek, zup oraz farszów. Łosoś pieczony stanowi smaczne i sycące danie obiadowe. Filety z ryby należy umyć, natrzeć oliwą z sokiem cytrynowym i oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso piecze się przez kwadrans. Łosoś pieczony dobrze komponuje się z ryżem i grillowanymi warzywami.

Dorsz

Dorsz

Dorsz jest morską rybą drapieżną. Jego mięso ma delikatny smak, sprężystą konsystencję, piękny biały kolor i jest bardzo chude. Dorsz upieczony w marynacie w formie pasty z ziół, np. natki pietruszki lub koperku, cytryny i czosnku, jest przepyszny. To najlepsza ryba do gotowania np. w bulionie warzywnym. Dorsz w galarecie z białego wina świetnie smakuje, gdy uprzednio zostanie uparowany, uwędzony lub usmażony z tymiankiem. Można go również smażyć w klasycznej panierce z mąki lub jajka i mąki oraz bułki tartej.

Miętus

Miętus

Miętus królewski zamieszkuje wody wyjątkowo czystych rzek, często żyje przy dnie górskich potoków. Przeciętny osobnik ma ok. 60 cm długości i waży do 2 kg. Miętus ma delikatne, białe mięso. Doskonale smakuje duszony oraz pieczony. Wyjątkowy aromat ryby wydobędą: sok z cytryny, biały pieprz oraz odrobina masła. Miętusa można podawać z pieczonymi, chrupiącymi ziemniakami oraz z delikatną w smaku surówką z selera i marchwi. Do ryby pasują sosy: musztardowy, koperkowy oraz śmietanowy. Można udekorować ją posiekaną natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

Ostrobok

Ostrobok

Ostrobok jest morskim drapieżnikiem, który żyje w wodach Oceanu Atlantyckiego, Morza Czarnego i Morza Śródziemnego. Dostępne na rynku filety z ostroboka mają delikatne i smaczne mięso, które przed przygotowaniem warto przyprawić solą, pieprzem i koperkiem. Ciekawym pomysłem na obiad jest zupa z warzywami lub usmażenie ryby w tradycyjnej panierce (z mąki lub bułki tartej). Ostrobok jest również składnikiem sałatek i past. Można go także wędzić lub grillować.

Śledzie

Śledzie

Śledzie są bardzo popularną przekąską, która pojawia się nie tylko na świątecznym stole, ale również na przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi. Śledzie mogą być podane w różnej postaci: z cebulką, marynowane w occie lub oleju, z jabłkiem i musztardą francuską, z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi czy z sosem tatarskim. Popularne są również sałatki śledziowe (z jabłkiem, ogórkiem kiszonym i kminkiem; z marynowaną papryką i czerwoną cebulą) oraz tatary ze śledzia.

Znaleźliśmy 6099 przepisów w kategorii Dania z ryb