MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Łosoś w papilotach z mandarynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łosoś w papilotach z mandarynkami, ziemniakami w mundurkach i blanszowanym szpinakiem..

Łosoś w papilotach z mandarynkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś w papilotach z mandarynkami

 

  • 250g świeżego łososia
  • ok 6 średniej wielkości ziemniaków
  • ok 15 listków szpinaku "baby"
  • 2 mandarynki - 6 kawałków do łososia + 4 kawałki do "wyciśnięcia" soku + dekoracja
  • 30ml octu balsamicznego
  • 1,5 - 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Łosoś w papilotach z mandarynkami
Ziemniaki myjemy, i kroimy w ćwiartki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Z dwóch kawałków mandarynek wyciskamy sok, którym skrapiamy łososia. Następnie przyprawiamy go solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy oliwę i na mocno rozgrzaną kładziemy kawałek łososia - smażymy z dwóch stron na rumiano. Rozwijamy papier do pieczenia, na środku kładziemy łososia, a na nim kawałki mandarynki i zawijamy w "cukierka". Rybę pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na patelnie wlewamy oliwę, i na rozgrzaną wrzucamy liście szpinaku - poodrywałam ogonki. Smażymy je bardzo krótko! stają się błyszczące i odrobinę sztywne. Ocet balsamiczny wlewamy do garnuszka, dodajemy sok z dwóch kawałków mandarynki, cukier i cały czas mieszając gotujemy - cukier ma się rozpuścić a sos zagęścić. (Im więcej cukru - tym gęstsza konsystencja, jednak gdy się przesadzi, po wystygnięciu sos twardnieje!) Gotowego łososia kładziemy na talerzu, układamy szpinak i ziemniaki, polewamy sosem balsamicznym. Talerz można ozdobić liśćmi szpinaku, kawałkami mandarynek, i sosem :) Rady: Niektóre mandarynki zapieczone z łososiem były suche.. Można więc je wyciągnąć z papilota przed podaniem..
Łosoś w papilotach z mandarynkami
Na usmażonym łososiu kładziemy kawałki mandarynek
Łosoś w papilotach z mandarynkami
Liście szpinaku wkładamy na rozgrzaną olwię
Łosoś w papilotach z mandarynkami
Papier do pieczenia z łososiem zawijamy w cukierka

Tagi:

szpinak