Trufle to najwykwintniejsze, najdroższe i najbardziej pożądane grzyby na świecie. Występują głównie we Francji i Włoszech, ale także w Afryce i Ameryce Południowej.
Rosną w ziemi pod drzewami liściastymi: dębami, wierzbami, topolami. Znanych jest kilka rodzajów tego grzyba, ale najbardziej unikatowa i cenna jest trufla biała. Grzyby te mają bardzo intensywny aromat, dlatego nie występują jako samodzielna potrawa.

Najczęściej stanowią dodatek do najwykwintniejszych dań. Smakosze trufli porównują ich smak do orzechów lub sera pleśniowego z czosnkowym posmakiem. Znawcy zgodnie przyznają, że trufle pachną lasem.

Nie da się zaprzeczyć, że trufle są znakomite. Dania, jakie powstają z ich udziałem to np. risotto z truflami, pieczeń z truflami czy makaron penne z truflami. Na rynku dostępne są także oliwy z tego cudownego grzyba. Można dodać kilka kropli do potrawy i delektować się jej smakiem, zapewne będzie smakować  jak z najznakomitszej restauracji!

Zdjęcie: Fotolia