SUPERPRZEPIS

Pasztet z gęsich wątróbek z truflami

  • KRISTOFE
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Pasztet z gęsich wątróbek z truflami Więcej zdjęć (5)

Pasztet z gęsich wątróbek z truflami, opiekany w szynce parmeńskiej.

Składniki:

Pasztet z gęsich wątróbek z truflami

 

  • 450 gram gęsich wątróbek,
  • 5 jajka,
  • 100 gram bułki tartej,
  • 150 gram wędzonego boczku,
  • mały słoiczek trufli w oliwie,
  • kieliszek Brandy,
  • 4 duże łyżki masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej,
  • żurawina,
  • zielenina do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Pasztet z gęsich wątróbek z truflami
Wątróbki bardzo dokładnie oczyszczamy z wszelkich żyłek, włókien, myjemy osuszamy, kroimy na drobne kawałki, obsmażamy kilka minut na oliwie. Boczek drobno kroimy w kostkę, obsmażamy na złoty kolor, do urządzenia miksującego dodajemy kolejno wątróbki, boczek, jajka, trufle,kieliszek brandy,masło, przyprawy, wszystko bardzo dokładnie miksujemy i przecieramy przez sito. Foremki wykładamy szczelnie szynką parmeńską napełniamy pasztetem i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny. Po upieczeniu koniecznie musimy ostudzić i wstawić do lodówki. Gotowy pasztet podajemy z żurawiną lub dżemem z żurawiny i wiśni. SMACZNEGO.
Pasztet z gęsich wątróbek z truflami
Przygotowujemy wątróbki, smażymy krótko na oliwie.
Pasztet z gęsich wątróbek z truflami
Usmażony boczek dodajemy do wątróbek, pozostałe składniki i miksujemy.
Pasztet z gęsich wątróbek z truflami
Foremki wykładamy szynką parmeńską, nakładamy pasztet.
Pasztet z gęsich wątróbek z truflami
Gotowe foremki wkładamy do piekarnika ..