Sposób przygotowania:
Makaron penne z truflami
Cena najlepszych sięga kilku tysięcy euro za kilogram. Szuka się ich (bo rosną pod ziemią) za pomocą tresowanych psów i świń. Ich główną cechą jest bardzo specyficzny smak i zapach. Smakosze włoscy twierdzą, że najlepsze są białe trufle z Piemontu, Chorwaci - że czarne z Istrii, a Francuzi - że obojętnie jakie, byle z Prowansji. Do zrobienia tego dania wykorzystałem gotowy produkt - pastę z pieczarek i trufli w oliwie z oliwek - przywieziony z Chorwacji. Ale można u nas, w dobrych delikatesach kupić podobne pasty. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i wlej śmietankę. Dołóż pastę truflową - ok. 1 łyżeczki na osobę. Wymieszaj i smaż, aż sos zgęstnieje. Odcedzony makaron przełóż na patelnię i na malutkim ogniu wymieszaj z sosem. Podawaj z białym winem.
darmiona
Wiech