Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Makaron penne z truflami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Trufle to bardzo specyficzne grzyby. Rosną tylko w dębowych lasach strefy śródziemnomorskiej. Głównie na Istrii, w Piemoncie i w Prowansji

Makaron penne z truflami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron penne z truflami

 

  • Składniki dla 3 - 4 osób:
  • makaron (u mnie penne rigate) - ok. 10 dag/osobę
  • śmietanka słodka 18% - 250 ml
  • łyżka dobrej oliwy (może być truflowa lub łyżeczka masła)
  • słoiczek pasty z trufli i pieczarek w oliwie - można w Polsce kupić w dobrych delikatesach.

Sposób przygotowania:

Makaron penne z truflami
Cena najlepszych sięga kilku tysięcy euro za kilogram. Szuka się ich (bo rosną pod ziemią) za pomocą tresowanych psów i świń. Ich główną cechą jest bardzo specyficzny smak i zapach. Smakosze włoscy twierdzą, że najlepsze są białe trufle z Piemontu, Chorwaci - że czarne z Istrii, a Francuzi - że obojętnie jakie, byle z Prowansji. Do zrobienia tego dania wykorzystałem gotowy produkt - pastę z pieczarek i trufli w oliwie z oliwek - przywieziony z Chorwacji. Ale można u nas, w dobrych delikatesach kupić podobne pasty. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i wlej śmietankę. Dołóż pastę truflową - ok. 1 łyżeczki na osobę. Wymieszaj i smaż, aż sos zgęstnieje. Odcedzony makaron przełóż na patelnię i na malutkim ogniu wymieszaj z sosem. Podawaj z białym winem.
Makaron penne z truflami
Podczas gotowania aromat trufli jest bardzo intensywny.
Makaron penne z truflami
Etap 2

Tagi:

makaron