lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

ptysie z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ptysie z kremem to przepis na około 10 porcji

ptysie z kremem

Składniki:

ptysie z kremem

 

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 jajek
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • krem karpatka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

ptysie z kremem
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsypać makę i ucierać. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścian garnka zdjąć z ognia i przestudzić.Wbijać do niego po jednym jajku i ucierać aż ostygnie. Ciasto włożyc do rękawa cukierniczego, na natłuszczoną blachę wycisnąć ptysie i piec 15-20 min w temperaturze 190 stopni. Ostudzić i przekroić, przygotować krem karpatka nadziać nim ptysie i posypać cukrem pudrem.