reniferek

reniferek

Kucharz
[Przepisów: 6]

Książka Kucharska: Desery lodowe Zielonej Budki

Ptysie z lodami truskawkowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lody podane w ptysiach....jako wspaniały orzeźwiający deser...

Ptysie z lodami truskawkowymi

Składniki:

Ptysie z lodami truskawkowymi

 

  • 1 opakowanie lodów truskawkowych „Zielona Budka”
  • 5 ptysi (przygotowane wcześniej)
  • 150 g truskawek mrożonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 śmietan – fix
  • 1 cukier waniliowy
  • Cukier puder do posypania ptysi

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z lodami truskawkowymi
Mrożone truskawki wymieszać z cukrem i rumem; zostawić do rozmrożenia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan – fixem. Ptysie porozcinać i dolne części napełnić truskawkami. Na truskawkach nakładać lody truskawkowe a następnie wyciskać dekoratorem duże rozetki z bitej śmietany. Nakryć ściętą górną częścią ptysia. Posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!