magmonika

magmonika

Kucharz
[Przepisów: 43]

ptysiowe spirale

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne ptysiowe spirale, super przekąska

ptysiowe spirale

Składniki:

ptysiowe spirale

 

  • 3 szklanki mąka pszenna,
  • 120 ml olej,
  • 1/2 łyżeczki Sól,
  • 1 kg smalec,
  • 1/2 szklanki cukier drobny,
  • 5 torebek cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

ptysiowe spirale
Przesiej mąkę do miski. W garnku zagotuj 600 ml wody z olejem i solą. Wlej do miski z mąką i wymieszaj. Ciasto przełóż do szprycy z końcówką do wyciskania ciastek. We frytkownicy rozgrzej smalec. Od razu do gorącego tłuszczu wyciskaj porcje ciasta i formuj spiralki. Smaż na złoty kolor. Gdy będą gotowe osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Opanieruj je w cukrze z cukrem waniliowym. Składniki są na 12 porcji.