marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Pudding truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia puddingu

Pudding truskawkowy

Składniki:

Pudding truskawkowy

 

  • 30 dag truskawek
  • 20 dag cukru
  • 4 białka
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka kremówki
  • 10-12 łyżek rumu lub aromatycznego likieru

 

 

Sposób przygotowania:

Pudding truskawkowy
Truskawki umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osaczyć, odszypułkować, posypać 10 dkg cukru i rozgnieść widelcem lub zmiksować. Kilka owoców odłożyć do dekoracji. Białka z dodatkiem szczypty soli oraz reszty cukru ubić na sztywną pianę i połączyć z rozgniecionymi truskawkami. Otrzymaną masę wlać do wysmarowanej masłem, oproszonej cukrem formy babkowej, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu przez 25-30 minut. Podawać na ciepło z dodatkiem bitej śmietany i truskawek moczonych w rumie lub likierze. Życzę Smacznego