marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pychotka bez pieczenia na waflach.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Prostokątną blachę wysmarować i wyłożyć andrutami,na to masę serową,potem warstwę jabłkową na żelatynie.Odstawić do stężenia.Kłaść masę kaka

Pychotka bez pieczenia na waflach.

Składniki:

Pychotka bez pieczenia na waflach.

 

  • 1 opakowanie kwadratowych andrutów lub okrągłych,
  • 2 opakowania serka mascarpone,
  • 75 dag.jabłek pokrojonych w drobną kostkę,
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny lub cukru żelującego,
  • sok z cytryny,
  • galaretka jabłkowa,
  • 1/2 l.śmietany kremówki,
  • 15 dag.cukru pudru,
  • 10 dag.kakao,
  • 20 dag.tłuszczu do blachy.

 

 

Sposób przygotowania:

Pychotka bez pieczenia na waflach.
Prostokątną blachę lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem roślinnym i wyłożyć andrutami,nawet dwukrotną warstwą,wypełniaj- -ąc całą powierzchnię formy.Jabłka umyć,obrać i pokroić w kostkę, usuwając ogonki i gniazda nasienne.Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody,czekać,aż spęcznieje.Jabłka w salaterce skropić sokiem cytrynowym zasypać cukrem,by nie ściemniały.Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem,wymieszać z ubi- -tą śmietaną,wyłożyć na wafle do formy,a część masy serowej zostawić na potem,mieszając ją z kakao.Jako drugą warstwę wyłożyć jabłka pokrojone w kostkę,nasączone sokiem cytrynowym i wylać na nie galaretkę jabłkową z torebki,dodając namoczoną żelatynę.Wstawić formę do lodówki na górną półkę do stężenia na 30-40 min.W trakcie chłodz- -enia,wyjąć na chwilę blachę czy tortownicę z zawartością,wyłożyć na drugą warstwę masę kakaową i ponow- -nie wstawić do lodówki.Chłodzić do 50 min.Po wyjęciu,pokroić deser ostrym długim nożem i podawać na talerzyki deserowe.