Sposób przygotowania:
Pychotka bez pieczenia na waflach.
Prostokątną blachę lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem roślinnym i wyłożyć andrutami,nawet dwukrotną warstwą,wypełniaj- -ąc całą powierzchnię formy.Jabłka umyć,obrać i pokroić w kostkę, usuwając ogonki i gniazda nasienne.Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody,czekać,aż spęcznieje.Jabłka w salaterce skropić sokiem cytrynowym zasypać cukrem,by nie ściemniały.Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem,wymieszać z ubi- -tą śmietaną,wyłożyć na wafle do formy,a część masy serowej zostawić na potem,mieszając ją z kakao.Jako drugą warstwę wyłożyć jabłka pokrojone w kostkę,nasączone sokiem cytrynowym i wylać na nie galaretkę jabłkową z torebki,dodając namoczoną żelatynę.Wstawić formę do lodówki na górną półkę do stężenia na 30-40 min.W trakcie chłodz- -enia,wyjąć na chwilę blachę czy tortownicę z zawartością,wyłożyć na drugą warstwę masę kakaową i ponow- -nie wstawić do lodówki.Chłodzić do 50 min.Po wyjęciu,pokroić deser ostrym długim nożem i podawać na talerzyki deserowe.