Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Rabarbarówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspomnienie wiosny zamknięte w buteleczce pełnej słońca. Idealny na wiosenne, letnie, jesienne a także zimowe wieczory.

Rabarbarówka

Składniki:

Rabarbarówka

 

  • rabarbar 1 kg
  • cukier 1,5 szklanki
  • spirytus 400 ml

Sposób przygotowania:

Rabarbarówka
Rabarbar (najlepiej jak jest ładny czerwony bo da kolor nalewce) opłukać i wytrzeć.

Odkroić końcówki a resztę pokroić na mniejsze kawałki by szybko puściło sok. Włożyć do słoja i zasypać cukrem. Pozostawić na noc lub kilka godzin, raz na jakiś czas mieszając by cukier się rozpuścił.

Sprawdzić ile powstało nam soku i dolać taką samą ilość spirytusu (u mnie 400ml+400ml).

Wszystko pozostawić na kilka-kilkanaście dni raz na jakiś czas mieszając.

Przefiltrować i przelać do butelek. Podawać schłodzoną.