Sposób przygotowania:
Rabarbarówka
Rabarbar (najlepiej jak jest ładny czerwony bo da kolor nalewce) opłukać i wytrzeć.
Odkroić końcówki a resztę pokroić na mniejsze kawałki by szybko puściło sok. Włożyć do słoja i zasypać cukrem. Pozostawić na noc lub kilka godzin, raz na jakiś czas mieszając by cukier się rozpuścił.
Sprawdzić ile powstało nam soku i dolać taką samą ilość spirytusu (u mnie 400ml+400ml).
Wszystko pozostawić na kilka-kilkanaście dni raz na jakiś czas mieszając.
Przefiltrować i przelać do butelek. Podawać schłodzoną.
Odkroić końcówki a resztę pokroić na mniejsze kawałki by szybko puściło sok. Włożyć do słoja i zasypać cukrem. Pozostawić na noc lub kilka godzin, raz na jakiś czas mieszając by cukier się rozpuścił.
Sprawdzić ile powstało nam soku i dolać taką samą ilość spirytusu (u mnie 400ml+400ml).
Wszystko pozostawić na kilka-kilkanaście dni raz na jakiś czas mieszając.
Przefiltrować i przelać do butelek. Podawać schłodzoną.