Sposób przygotowania:
Rabarbarówka a`la Igraszki Losu
Wodę zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy w kawałki, przekładamy do wysokiego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy w słoneczne miejsce na minimum 3 godziny ( u mnie jak nie ma pośpiechu stoi 12 godzin ). Po tym czasie rabarbar powinien puścić sok, a cukier powinien się prawie lub całkowicie rozpuścić.
Sok zlewamy do miarki, aby sprawdzić ile go powstało i wlewamy go z powrotem do słoja.
W moim przypadku soku powstało 250 ml więc dolewam 250 przegotowanej, przestudzonej wody( ja przygotowuje alkohole w proporcji 1:1, ale jeśli rabarbarówka ma być słabsza, na tym etapie wlewamy dodatkową wodę, ale nie więcej niż 350 ml ) , mieszam po czym wlewamy spirytus, mieszamy raz jeszcze i odstawiamy na 8 godzin ( ale im dłużej tym lepiej – max. 6 tygodni ).
Po 12 godzinach alkohol odcedzamy, schładzamy i cieszymy się smakiem wiosny w kieliszku.
Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy w kawałki, przekładamy do wysokiego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy w słoneczne miejsce na minimum 3 godziny ( u mnie jak nie ma pośpiechu stoi 12 godzin ). Po tym czasie rabarbar powinien puścić sok, a cukier powinien się prawie lub całkowicie rozpuścić.
Sok zlewamy do miarki, aby sprawdzić ile go powstało i wlewamy go z powrotem do słoja.
W moim przypadku soku powstało 250 ml więc dolewam 250 przegotowanej, przestudzonej wody( ja przygotowuje alkohole w proporcji 1:1, ale jeśli rabarbarówka ma być słabsza, na tym etapie wlewamy dodatkową wodę, ale nie więcej niż 350 ml ) , mieszam po czym wlewamy spirytus, mieszamy raz jeszcze i odstawiamy na 8 godzin ( ale im dłużej tym lepiej – max. 6 tygodni ).
Po 12 godzinach alkohol odcedzamy, schładzamy i cieszymy się smakiem wiosny w kieliszku.