kokolata

kokolata

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Racuchy na zsiadłym mleku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Racuchy podaję oprószone cukrem pudrem, przepyszne są też z konfiturami

Racuchy na zsiadłym mleku

Składniki:

Racuchy na zsiadłym mleku

 

  • 2 jajka
  • 1 szklanka zsiadłego mleka (możesz zastąpić kefirem)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 mała łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru (ja lubię słodkie)

Sposób przygotowania:

Racuchy na zsiadłym mleku
Wszystkie składniki sypkie wsypuję do miski, dodaję zsiadłe mleko, dobrze wszystko mieszam. Gotowe ciasto smażę na głębokim tłuszczu tzn oleju robiąc z ciasta niewielkie kółka (smażyć z obu stron aż będą rumiane). na koniec posypać cukrem pudrem. Do ciasta też można dodać np jabłka ( obrać je i pokroić w plastry, zanurzyć w cieście i upiec na oleju)

Tagi:

jajko jajka