Sposób przygotowania:
Rolada pomarańczowa.
Jajka z cukrem utrzeć w głębokiej misce, dodać mąkę, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy, a następnie wlać stopniowo śmietankę. Całość wymieszać na jednolitą masę, przełożyć do rondelka i gotować na wolnym ogniu do zagotowania, ciągle mieszając. Następnie zdjąć masę z ognia, dodać do niej 15 dkg powideł pomarańczowych, kieliszek likieru i wymieszać. Wystudzić kilkakrotnie mieszając. Schłodzone ciasto strudlowe rozwałkować na cienki placek w kształcie prostokąta. Posmarować ostygniętym kremem pozostawiając na brzegach ciasta 2-3 cm margines. Całość ostrożnie zwinąć, końce ciasta założyć pod spód. Roladę posmarować resztą powideł pomarańczowych rozprowadzonych odrobiną likieru, następnie umieścić w wysmarowanej olejem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut na średnim ogniu. Po upieczeniu roladę odstawić do przestygnięcia, przybrać plasterkami pomarańczy, posypać cukrem pudrem. Smacznego