marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Rolada pomarańczowa.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia deseru

Rolada pomarańczowa.

Składniki:

Rolada pomarańczowa.

 

  • 40-45 dkg ciasta strudlowego
  • 25 dag powideł pomarańczowych
  • 7 dag cukru
  • 5 dag mąki
  • 2 jajka
  • pomarańcza
  • szklanka śmietanki
  • kieliszek likieru pomarańczowego
  • cukier puder
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania:

Rolada pomarańczowa.
Jajka z cukrem utrzeć w głębokiej misce, dodać mąkę, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy, a następnie wlać stopniowo śmietankę. Całość wymieszać na jednolitą masę, przełożyć do rondelka i gotować na wolnym ogniu do zagotowania, ciągle mieszając. Następnie zdjąć masę z ognia, dodać do niej 15 dkg powideł pomarańczowych, kieliszek likieru i wymieszać. Wystudzić kilkakrotnie mieszając. Schłodzone ciasto strudlowe rozwałkować na cienki placek w kształcie prostokąta. Posmarować ostygniętym kremem pozostawiając na brzegach ciasta 2-3 cm margines. Całość ostrożnie zwinąć, końce ciasta założyć pod spód. Roladę posmarować resztą powideł pomarańczowych rozprowadzonych odrobiną likieru, następnie umieścić w wysmarowanej olejem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut na średnim ogniu. Po upieczeniu roladę odstawić do przestygnięcia, przybrać plasterkami pomarańczy, posypać cukrem pudrem. Smacznego