marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Roladka herbatnikowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny lecz nieco pracochłonny deserek najlepiej podawać po uprzednim schłodzeniu w lodówce zwinięty w folię,by wyszła rolada.

Roladka herbatnikowa

Składniki:

Roladka herbatnikowa

 

  • 2-3 opakowania średnich herbatników szkolnych,
  • pudełko serka mascarpone,,
  • 100 ml. kremówki,
  • słoik frużeliny owocowej,np. wiśniowej lub czekodżemu o tym samym smaku,
  • folia spożywcza i klamerki.

Sposób przygotowania:

Roladka herbatnikowa
Herbatniki po wypakowaniu ułożyć rzędami na folii i nasmarować serkiem, rozprowadzonym łyżką lub łopatką gumową, by zmiękły. Kremówkę ubić w szklanej misie na sztywno, schłodzić i wymieszać z resztą mascarpone, po czym rozprowadzić na herbatnikach, a na to wyłożyć frużelinę lub masę czekodżemową. Trzymając dwa rogi folii zwijać szczelnie powłokę herbatnikową w roladę i spiąć po obu końcach klamerkami. Przenieść ostrożnie na tacę i wstawić do lodówki na najwyższą półkę. Chłodzić ok.godzinę. Przed podaniem rozwinąć roladkę z folii i pokroić na kawałki. Podawać na deserowych talerzykach plus widelczyki do ciast.